dinko čutura

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo šefa Hrvatskog državnog arhiva s 4000 kuna

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 02.09.2021 14:43
  • Objavljeno 02.09.2021 u 14:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je u četvrtak novčanu kaznu ravnatelju Hrvatskog državnog arhiva Dinku Čuturi u iznosu od 4000 kuna zbog neusklađenosti primanja u imovinskoj kartici, budući da nije naveo primitak honorara u iznosu nešto većem od 110.000 kuna.

Čutura nije prijavio primitak honorara od 2017. do 2019. koje je primao od HNK, Ministarstva kulture, Ministarstva obrane, Učiteljskog fakulteta zagrebačkog sveučilišta te propustio navesti podatke o svojoj mirovini.

Budući da je priznao pogrešku, Povjerenstvo mu je to uzelo kao olakotnu okolnost i izreklo novčanu kaznu u iznosu od 4000 kuna plativu četiri jednake rate.

Zamjenici sinjskog gradonačelnika Arijani Brajko Gall Povjerenstvo je izreklo opomenu budući je, nakon stupanja na dužnost primila dvomjesečnu naknadu po 1423 kune za ožujak i travanj 2019., na koju nije imala pravo, za rad u zajednici udruga Talijana u kojoj je bila zamjenica predsjednika.

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv svetonedjeljskog gradonačelnika Darija Zurovca vezano uz zapošljavanje Kristine Županić, jer nije utvrđeno da joj je na bilo koji način pogodovao.

Stigla je prijava da su njihove majke sestrične, no utvrđeno je da Zurovac nije sudjelovao u natječajnom postupku, a rješenje o zapošljavanju Županić potpisala je pročelnica gradskog odjela za opće poslove i lokalnu samoupravu. Također nije moglo utvrditi možebitno srodništvo na temelju dokumenata iz matičnog ureda, budući njihove majke nemaju isto djevojačko prezime.

Nije bilo kršenja zakona u slučaju Penave 

Povjerenstvo nije našlo elemente kršenja Zakona o sprječavaju sukoba interesa vezano uz moguće pogodovanje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u slučaju kupnje zemljišta njegova oca, na kojem bi se trebala izgraditi buduća vukovarska zaobilaznica.

U novinskom napisu se tvrdi da je Penavin otac kupio zemljište po 3,3 kune po četvornom metru, iako će ona realno vrijediti 5,5 kuna, kada se bude otkupljivala za izgradnju zaobilaznice.

Grad Vukovar se očitovao da je izgradnja i održavanje cesta u nadležnosti Hrvatskih cesta te da gradska uprava i gradonačelnik na to nemaju utjecaja. Napominje se da je lokacijska dozvola za gradnju izdana 2011., a Penava je postao gradonačelnik 2013.

Nije pokrenut postupak ni protiv saborskog zastupnika Predraga Štromara (HNS), koji je prijavljen da je kao ministar graditeljstva i prostornog uređenja sudjelovao u donošenju Zakona o najmu stanova, iako je za to nadležno Ministarstvo pravosuđa.

Povjerenstvo je utvrdilo da to ne predstavlja kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a prijavitelj može podnijeti ustavnu tužbu ako smatra da je prekršen zakon.

Također nije pokrenulo postupak protiv HDZ-ova saborskog zastupnika Damira Habijana jer je utvrđeno da je pravodobno prenio svoj vlasnički udjel koji ima u jednoj tvrtki.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!