'KAO DESPOT VLADA POLOVICOM DRŽAVE?'

Povjerenstvo: Milinović nije u sukobu interesa

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2010 19:31
  • Objavljeno 30.11.2010 u 19:31
Darko Milinović

Darko Milinović

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Petar Glebov/Pixsell

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odbacilo je danas kao neutemeljene više prijava protiv državnih i lokalnih dužnosnika, a među njima i prijavu protiv potpredsjednika vlade i ministra zdravstva Darka Milinovića

Prijava protiv Milinovića povjerenstvu je podnesena u početku prosinca prošle godine i, kako je izvijestio predsjednik povjerenstva Mate Kačan, poslana je i uredu predsjednika, vladi, DORH-u i drugim tijelima.

Prijava je jednoglasno odbačena jer, zaključeno je na sjednici, u njoj nema ni jednoga konkretnog podatka, 'osim osobne ocjene da Milinović vlada kao despot polovicom države'.

'Ništa konkretno osim iznošenja mišljenja da netko potpuno apsolutistički vlada na nekakvu području', kazao je Kačan.

Odbačena je i prijava koju je zbog navodno nepotpune imovinske kartice protiv saborskog zastupnika Davorka Vidovića podnio sisački gradonačelnik Dinko Pintarić

'Prijava se odbija s obzirom na to da je, po onome što je utvrdilo povjerenstvo, Vidović potpuno prikazao svoje imovno stanje', kazao je Kačan.

Kao neosnovana odbačena je i prijava protiv Pintarića kojeg je, također zbog imovinske kartice, prijavila vijećnica u sisačkom gradskom vijeću.

U raspravi je istaknuto kako ih ne čude brojne reakcije na objavljene imovinske kartice na internetskim stranicama povjerenstva.

Pravi smisao tih kartica je da ljudi imaju uvid u njih, kazao je Krunoslav Markovinović (HDZ).

'Normalno je da će to najprije napraviti susjedi ili možda oporba, da reagiraju ako smatraju da je imovina veća, odnosno da toga nema u imovinskoj kartici što oni znaju da postoji', dodao je.

Kačan je izvijestio da te imovinske kartice provjeravaju stručne službe povjerenstva i naveo kako je utvrđeno da je njih 115 primalo nespojive naknade.

Kad su upozoreni na nepravilnosti u svojim imovinskim karticama, kazao je Kačan, njih 106 se očitovalo i 'uskladilo svoje postupanje'.

Ako se preostalih devet ne očituje do iduće sjednice povjerenstva, najavio je, donijet će se odluka da su u sukobu interesa.

Procjenom imovinskih kartica povjerenstvo je utvrdilo i da su one kod 130 lokalnih dužnosnika nesređene glede poslovnih udjela, neprijavljivanja u imovinsku karticu te imenovanja povjerenika koji u ime dužnosnika upravlja njegovim poduzećima.

U tom je kontekstu najavljeno da će se na sljedećoj sjednici, na temelju pristigle prijave, raspravljati o poslovnim aktivnostima splitskog gradonačelnika Željka Keruma

Član povjerenstva Vlaho Bogišić na početku današnje sjednice medijima je zamjerio što povjerenstvo nazivaju saborskim radnim tijelom. 'Mi smo tijelo javne vlasti i ne postupamo na saborskim načelima odnosa vlasti i oporbe', rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!