samo 20 posto

Njemački SPD pao na povijesno najniži rejting

19.01.2018 u 16:32

Bionic
Reading

Socijeldemokratska stranka Njemačke (SPD) pala je u anketi javnog servisa ZDF na najniže vrijednosti ikad zabilježene u tom ispitivanju javnog mijenja, javlja ZDF u petak. Prema najnovijem "Političkom barometru“, SPD bi trenutno biralo samo 20 posto birača, tri posto manje nego prije mjesec dana i najmanje otkako je 1977. uvedeno ispitivanje.

Demokršćanska Unija CDU/CSU ostvarila bi 33 posto, Alternativa za Njemačku i Zeleni po 12 posto, stranka Ljevica deset te Liberalno-demokratska stranka (FDP) osam posto.

Slabi rezultat SPD-a povezuje se s previranjima u stranci koja bi se na izvanrednom stranačkom kongresu u nedjelju trebala odlučiti hoće li ući u pregovore oko formiranja koalicijske vlade s demokršćanima.

Prema anketi, birači smatraju da u dokumentu koji je prije tjedan dana dogovoren između socijaldemokrata i demokršćana prevladava jak utjecaj Unije CDU/CSU. Samo 24 posto ispitanih smatra da se SPD uspio izboriti za svoje zahtjeve.

Posebice lijevo krilo SPD-a smatra da se stranka na pregovirima nije izborila za važne socijalne teme te stoga u nedjelju na kongresu žele spriječiti nastavak pregovora.

Unatoč tomu većina ispitanih (63 posto) smatra da će SPD u nedjelju dati zeleno svjetlo pregovorima o nastavku tzv. velike koalicije.

Istodobno samo 45 posto drži da je nastavak koalicije dobro rješenje za Njemačku. 36 posto je protiv nastavka demokršćanosko-socjaldemokratske koalicije dok 17 posto ispitanih nema mišljenje o ovoj temi, pokazalo je istraživanje.

  • +19
Sva lica Martina Schulza Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch