ne žele merkel

SPD u istočnoj Njemačkoj glasao protiv velike koalicije

13.01.2018 u 21:30

Bionic
Reading

Socijaldemokrati u istočnoj njemačkoj državni Saskoj-Anhalt odbacili su mogućnost da njihova stranka uđe u novu koaliciju s konzervativnim blokom koji vodi kancelarka Angela Merkel.

Glasanje na stranačkoj konvenciji dogodilo se dan pošto su se konzervativni blok CDU/CSU i vodstvo SPD-a dogovorili da će početi službene pregovore o sastavljanju velike koalicije (GroKo) kojom bi 63-godišnja Merkel počela svoji četvrti premijerski mandat.

Međutim, dogovor dviju tradicionalnih stranaka trebaju potvrditi članovi SPD-a na kongresu u Bonnu 21. siječnja prije početka službenih pregovora. Merkel planira novu vladu sastaviti do travnja. 

Njemačka savezna pokrajina Saska-Anhalt, u kojoj SPD tradicionalno nema snažnu potporu, poslat će samo šest svojih delegata na kongres u Bonnu gdje će se okupiti ukupno 600 izaslanika. 

Na stranačkoj konvenciji održanoj u subotu u Wernigerodeu, članovi su podržali prijedlog Jusos-a, mladeži SPD-a i glasali su s 52 prema 51 i četiri suzdržana glasa protiv nove velike koalicije.

"Mi Jusos nećemo biti sluge vlade Crnih (boja konzervativnog bloka) koja traži deportacije ili izbjegličke logore", rekao je Florian Luedke, lokalni izaslanik Jusosa noseći bedž "NoGroKo" (Ne Velikoj koaliciji).

Angela Merkel Izvor: Reuters / Autor: AXEL SCHMIDT

SPD je u dva mandata vladao u velikoj koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) kancelarke Merkel i njezinom sestrinskom strankom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Jusos smatra da je ponavljanje GroKo političko samoubojstvo SPD-a što su pokazali parlamentarni izbori u rujnu na kojima je stranka ostvarila najlošiji poslijeratni izborni rezultat.