MEĐUNARODNI SUD PRAVDE

Povijesna odluka: Britanija izgubila otočje Chagos s američkom zračnom bazom

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2019 22:49
  • Objavljeno 25.02.2019 u 22:38
Stanovnici Chagosa na prosvjedu u Londonu 2014. godine

Stanovnici Chagosa na prosvjedu u Londonu 2014. godine

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Međunarodni sud pravde (ICJ) u ponedjeljak je objavio da Velika Britanija mora Mauricijusu vratiti otočje Chagos u Indijskom oceanu, dodajući kako je Britanija nepravedno otjerala populaciju s otočja 1970-ih kako bi omogućila izgradnju američke zračne baze na otoku Diego Garcia.

Britanija je arhipelag razdvojila od kolonijalnog otočnog teritorija Mauricijusa 1965., tri godine prije nego su Mauricijusu dali neovisnost, bez tih otoka.

Ranih 1970-ih, istjerali su gotovo dvije tisuće stanovnika na Mauricijus i Sejšele kako bi napravili prostora za bazu na najvećem otoku, Diego Garcia koji su dali u najam SAD-u.

U neobvezujućem mišljenju savjetnika, vrhovni sud Ujedinjenih naroda za međudržavne sporove tvrdi kako je Britanija djelovala nezakonito u procesu dekolonizacije te bi se trebala odreći kontrole nad otocima koje naziva Teritorijem Britanskog Indijskog oceana.

Iako se od suda nije tražilo mišljenje o suverenitetu, odluka koju je donio u ponedjeljak zapravo poziva Veliku Britaniju da Mauricijusu prepusti otočje koje kontrolira od 1814. godine.

Predsjedavajući sudac Abdulqawi Yusuf rekao je u sažetku odluke kako Britanija "ima obavezu okončati administraciju nad otočjem Chagos čim prije".

Ovaj slučaj na Međunarodnom sudu za pravdu (ICJ) smatra se testom zakonitosti sporazuma postignutih između velikih sila i manjih država krajem kolonijalne ere.

Stanovnici Chagosa godinama su lobirali u Londonu kako bi im se dopustio povratak na otočje. Britanija je 2016. produžila SAD-u najam otoka Diego Garcia do 2036. te su rekli kako se protjerani otočani ne mogu vratiti.

Bitka za Chagos

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Premijer Mauricijusa Praving Jugnauth rekao je kako je ovo "povijesni trenutak za Mauricijus i njegov narod, uključujući i stanovnike Chagosa koji su nepošteno izbačeni iz svoje domovine te im se sprječava povratak zadnjih pola stoljeća".

"Naš teritorijalni integritet sada će biti cjelovit, a kada se to dogodi, narod Chagosa i njihovi potomci moći će se vratiti svojim domovima."

Opća skupština Ujedinjenih naroda zatražila je u veljači 2017. od suda izvještaj o tome je li proces dekolonizacije zakonito okončan.

U svom je sažetku Yusuf rekao: "Sud je zaključio kako dekolonizacija Mauricijusa nije provedena u skladu s pravima ljudi na samoodređenje, te je kontinuirano upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva otočjem Chagos nepravedan čin koji nosi međunarodnu odgovornost te države."

Chagos

Chagos

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iz Mauricijusa su tvrdili kako su bili prisiljeni odreći se otočja kako bi dobili neovisnost od Britanije. Iz Velike Britanije su pak rekli kako se Mauricijus svojevoljno odrekao otočja.

S 13 glasova naprema jedan, suci su podržali odluku koja nije obvezujuća, no ima težinu u sustavu međunarodnog prava.

Otok Diego Garcia imao je ključnu ulogu u konfliktima s Irakom i Afganistanom od 1991. kada je služio kao mjesto lansiranja američkih dalekometnih bombardera. SAD i Velika Britanija su glasali protiv UN-ove rezolucije kojom se tražilo mišljenje suda.

Philippe Sands, član pravnog tima Mauricijusa na Međunarodnom sudu, rekao je kako će idući korak biti da Britanija i Mauricijus sjednu i dogovore preuzimanje.

"Naći će se način da se ovo pokrene naprijed, pritom čuvajući interese svih, ali i poštivajući odluku suda".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!