krizne situacije

Povećava se broj psihologa u osnovnim i srednjim školama

04.07.2022 u 09:47

Bionic
Reading

U osnovnim i srednjim školama Hrvatske uskoro bi se mogao povećati broj zaposlenih psihologa, piše u ponedjeljak Večernji list

Koliko će psihologa biti zaposleno, kada točno i u kojim školama, ministar obrazovanja Radovan Fuchs za sada nije otkrio, no svaka škola i sada ima mogućnost zaposliti psihologa kao stručnog suradnika, ovisno o svojim potrebama.

Trenutačno u 923 matične osnovne škole u Hrvatskoj, od ukupno 3042 stručna suradnika, zaposleno je 455 stručnih suradnika psihologa, dok u 406 matičnih srednjih škola u Hrvatskoj radi 1091 stručni suradnik, od kojih je 239 stručnih suradnika psihologa.

To je, prema dostupnoj statistici, najveći broj zaposlenih psihologa u srednjim školama od školske 2017./2018. kada je u srednjim školama radilo 196 psihologa. Kada se uzme broj psihologa koji rade u osnovnim školama, onda ovogodišnja brojka od 455 njih nije najveća.

Krizne 2019./2020. u osnovnim školama bilo je zaposleno 478 psihologa, dok je školske 2020./2021. u osnovnim školama radilo njih 425. Psiholozi se u školama zapošljavaju sukladno mjerilima državnih pedagoških standarda, kao i svi ostali stručni suradnici u koje se, uz psihologe, ubrajaju pedagozi, stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila, knjižničari i zdravstveni radnici.

Prema postojećim propisanim pravilima svaka škola neovisno o broju učenika koji je pohađa obavezno mora imati zaposlenog pedagoga, dok ostale stručne suradnike zapošljava sukladno potrebama te vrstama i opsegu programa koje škola izvodi. Drugim riječima, škola u skladu s potrebama sama odabire kojeg stručnog suradnika će zaposliti.

Kako bi se školama omogućilo dodatno angažiranje stručnih suradnika sukladno njihovim potrebama, od 2018. provodi se i mjera pripravništva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kroz koju se svake godine na određeno vrijeme od 12 mjeseci zapošljavaju stručni suradnici, nastavnici, učitelji i odgojitelji. U 2021. zaposlena su 72 stručna suradnika u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a za 2022. kvota za sektor obrazovanja jest 170 pripravnika, od kojih, ako škole tako odluče, svi mogu biti psiholozi – poručili su iz Ministarstva obrazovanja, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.