demografska revitalizacija

Hoće li rodiljne naknade skočiti do 15.000 kuna mjesečno? Akrap: Trebamo dugoročna rješenja

10.05.2023 u 19:45

Bionic
Reading

Prema novom nacrtu Strategije demografske revitalizacije - maksimalna naknada majci ili ocu tijekom drugih šest mjeseci rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta povećat će se sa sadašnjih sedam i pol tisuća kuna na iznos od najmanje dvije prosječne plaće. Trebao bi se udvostručiti i dječji doplatak, a pronatalitetni dodatak ostat će nepromijenjen i iznosit će 500 kuna

Rodiljne i roditeljske potpore s 2600 kuna, koliko su iznosile 2016,, prošle godine podignute su na 7500 kuna, a rodiljna naknada već je delimitirana i u iznosu je plaće. O novom delimitiranju naknade i njezinu povećanju na oko 15 tisuća kuna, koliko sada otprilike iznose dvije prosječne plaće - u uredu za demografiju još ne razgovaraju, piše HRT.

'Stretagija neće definirati konkretnu mjeru već će stvoriti okvir iz kojeg će se mjera razvijati. Nama je cilj, kao i Vladi, da se sve naše potpore unapređuju, u ovom trenutku mi ne razgovaramo o iznosima bilo koje potpore', rekla je Željka Josić, državna tajnica u Središnjem uredu za demografiju i mlade.

Ipak, ono što se zna izmjene su i dopune Zakona o doplatku za djecu koje dolaze u posljednjem tromjesečju ove godine.

'To nije tako jednostavan posao, nama je cilj da naša djeca doista dobiju taj doplatak, da to bude viša cijena to jest viši iznos koji je sad, ali isto tako i da ga pravednije podijelimo među korisnicima', rekla je Josić.

Demograf i akademik Anđelko Akrap rekao je da je strategija dobra, ako se ostvari, ali upozorava kako demografija nije trenutačni problem te da mu se tako ne može pristupiti, nego moramo gledati dugoročna rješenja.

'Znate koje su to hitne mjere da se donese dugoročna populacijska politika. Dakle, ove palijativne pojedinačne mjere ne daju rezultate, to su pokazala iskustva razvijenijih zemalja koje su postigle neke učinke. To je bolest industrijske civilizacije, s njom se treba ozbiljno suočiti i liječiti to', poručio je Akrap.

Za novi dokument u proračunu bi trebalo pronaći namjanje 270 milijuna eura, a njegova konačna verzija u javnu raspravu trebala bi biti upućena do 15. srpnja.