plemeniti metali

Potvrđena optužnica skupini koja je fiktivnim kupoprodajama zlata oprala 639 milijuna kuna

17.12.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud u utorak potvrdio Uskokovu optužnicu protiv 13 članova skupine koju su navodno okupili Luka i Ante Gelo kako bi fiktivnim kupoprodajama plemenitih metala oprali 639 milijuna kuna

Trinaestoricu optuženika tužiteljstvo u potvrđenoj optužnici tereti da su se okupili u zločinačkom udruženju kako bi utajili poreze ili carine ili pomagali u tim nedjelima.

Dvojicu prvooptuženih, Luku i Antu Gala, optužnica tereti da su zajedno s još 13 optuženika, od svibnja 2014. do početka 2016. godine na trgovini zlatom oprali 639 milijuna kuna. Dvojica članova skupine, Tomislav Šikić i Vinko Šutalo, ranije su priznali krivnju te su se u travnju 2018. nagodili s Uskokom. Šikić je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, dok je Šutalo osuđen na godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena za rad za opće dobro.

Prema Uskokovoj optužnici skupina je formirana u svibnju 2014. godine, a uz Peju Ivića, glavnu ulogu u otvaranju i upravljanju tvrtkama koje su služile kao paravan za pranje novca imao je Drago Bošnjak. Uskok tvrdi da je Bošnjak stajao iza tvrtki Presvjetla d.o.o., Strip services, Biserni sjaj, Berberović, Manira, Katemat, Pinus Nigra, Bjanka, Ferdi promet i Bonto Plus. Te firme naplaćivale su talijanskim tvrtkama Italpreziosi s.p.a., Gianluca Ciancio s.r.l., JM Gold s.r.l. i Cormas s.p.a. račune za robu i usluge što im nikada nisu isporučene. Sve ove talijanske tvrtke registrirane su za otkup zlata i plemenitih metala.

Tijekom Uskokove istrage je utvrđeno da je skupina na crno kupovala zlato i druge plemenite kovine u Hrvatskoj i Italiji, da bi ga zatim prodavali talijanskim firmama. Prodaja je realizirana preko hrvatskih tvrtki što su ih sami osnovali upravo za ovaj ilegalni biznis. Talijani su u tom periodu platili najmanje 648,8 milijuna kuna.

Kako na zaradu ne bi morali platiti porez, fingirali su trgovinu s drugim tvrtkama u Hrvatskoj, ponovno onima što su ih sami kontrolirali. Pritom je realizirano samo plaćanje, bez stvarne isporuke robe, stoji u Uskokovoj optužnici.

Dio lažnih računa je knjižen te je pretporez na njih neosnovano iskazivan, dok drugi dio transakcija uopće nije završio u poslovnim knjigama. Zato nisu na njih ni prijavljivali poreze, već su napravili štetu državnom proračunu.

Policajac osuđen za krađu zlata

Prema sumnjama Uskoka, sav ovako izvučeni novac završavao je kod Luke Gale i njegovog oca Ante Gale, nakon što je u bankama i mjenjačnicama konvertiran u eure. Osim državnog proračuna, prema optužnici, oštećen je i proračun Grada Zagreba i to za najmanje 209 milijuna kuna.

Prema pisanju medija, u aferi s pranjem novca neizravno se našla i rezidencija japanskog veleposlanika u zagrebačkim Remetama koju je tom veleposlanstvu iznajmio Ante Galo. Mediji su naveli i da je u višemilijunsko pranje novca umiješan i peruanski narkokartel koji je zaprijetio hrvatskim optuženicima da se riješi opranog novca koji bi ih mogao odati.

O tome je, pisali su mediji, policijskim istražiteljima krajem 2015. progovorio Igor Mikola, koji je tada izručen iz Perua, a koji sada služi kaznu u Lepoglavi. Mikola je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem bio deset godina, a nakon što je pravomoćno osuđen na pet godina u slučaju Pakračka poljana.

Tijekom policijske akcije dvojica optuženika, Antonio i Pejo Ivić, uhićeni su na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu, a kod kojih je pronađeno 280.000 eura i dva kilograma zlata koji su u travnju 2016. ukradeni u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije.

Za krađu tog zlata u veljači je na šest godina zatvora i povrat 3,3 milijuna kuna osuđen suspendirani policijski načelnik Željko Dolački. Njega je optužnica teretila da je, lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni.

Zbog te krađe iz sefa u sjedištu zagrebačke krkiminalističke policije, među ostalima je smijenjen i tadašnji zagrebački policijski načelnik Goran Brušić te glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.