BIVŠI DIREKTOR U INI

Potvrđena optužnica protiv Ante Todorića

07.04.2017 u 16:41

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud u petak je potvrdio optužnicu protiv Ante Todorića, bivšeg direktora Inine tvrtke kćeri Sektor tehničkih servisa Ine (STSI), optuženog da je u nešto više od četiri godine Fimi mediji nezakonito zaradio čak 1,6 milijuna kuna

Tužiteljstvo tvrdi da je Todorić od prosinca 2005. do veljače 2010. na nagovor bivšeg šefa Carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, dogovorio suradnju STSI-ja s Fimi mediom preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond.

Fimi mediu, čija je vlasnica bila Barišićeva prijateljica Nevenka Jurak, STSI je angažirao za obavljanje usluga marketinških i promidžbenih aktivnosti te za nabavu različite robe.

U optužnici podignutoj u prosincu prošle godine navedeno je da je Fimi media STSI-ju ispostavila 49 računa temeljem kojih je isplaćeno više od 2,6 milijuna kuna, od toga i roba vrijedna preko 340 tisuća kuna koja nikada nije isporučena.

Stvarne troškovi Fimi medie tužiteljstvo je pritom procijenilo na tek nešto više od milijun kuna pa navode da je na štetu STSI-ja marketinška agencija po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici nezakonito zaradila 1,67 milijuna kuna.

Kada je sredinom veljače svjedočio na glavnom suđenju u aferi Fimi media, gdje su se na optuženičkoj klupi uz Barišića i Jurak našli i bivši premijer Ivo Sanader te njegova bivša stranka HDZ, Todorić je potvrdio da je posao s Fimi medijom sklopio na Barišićevu preporuku.

U tome, kaže, nije vidio ništa neobično, tim više što je promidžbene materijale Fimi medije vidio u Janafu ili 'nekoj od naftnih tvrtki' s kojima je surađivao. Svjedok pritom nije mogao potvrditi je li Barišić u kontekstu suradnje s Fimi medijom spominjao i HDZ.