ODAVANJE POSLOVNE TAJNE

Potvđena Blagaićeva optužnica protiv Erste banke

19.03.2014 u 16:06

Bionic
Reading

Općinski sud u Splitu 13. ožujka potvrdio je optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu zbog kaznenog djela protiv gospodarstva tj. neovlaštenog odavanja bankovne odnosno poslovne tajne protiv Erste banke

Optužnicu je 18. listopada prošle godine podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, nakon što je policija prikupila dovoljno dokaza u istrazi. Istragu je DORH pokrenuo temeljem kaznene prijave koju su 15. veljače 2012. godine podnijeli Vicenco Blagaić, njegova tvrtka Profectus grupa i druge povezane tvrtke koje su imale ugovorenu suradnju s Erste bankom.

Vicenco Blagaić danas je komentirao sudsku potvrdu optužnice: 'Jako smo zadovoljni. Vjerujemo u pravnu državu i zaštitu osnovnih poduzetničkih prava. Odavanjem poslovnih tajni medijima od strane pojedinaca iz Erste banke, te mnogim kriminalnim radnjama dvojice visokopozicioniranih članova uprave Erste banke u Zagrebu u protekle četiri godine nanesena nam je velika poslovna i financijska šteta, koja na današnji dan iznosi preko 65 milijuna eura. Dvojica članova uprave Erste banke u suradnji s nekoliko direktora Erste banke, ilegalnim i lihvarskim radnjama namjerno su pokušali otjerati u stečaj i oteti dio naših projekata i tvrtki.'

Blagaić navodi da im Erste banka do danas nije isplatila 2 milijuna eura odobrenih potpisanih kredita, iako je to trebala izvršiti tijekom 2011. godine.

'Prvu veliku štetu su nam nanijeli u srpnju 2010. godine kada su namjernim odavanjem naših poslovnih tajni novinaru, što je rezultiralo njihovom objavom u tjedniku Business.hr, spriječili prodaju turističkog zemljišta na otoku Šolti jednoj hrvatskoj tvrtki. Također su krajem 2012. godine i u ljeto 2013. godine, neizdavanjem dogovorenih pisama namjere, spriječili ulazak dva velika strana investitora, s kojima smo potpisali ugovore, u naš projektHrvatski san. Na taj način su nam onemogućili da Erste banci vratimo sve naše kredite kako bikonačno uklonili sve hipoteke koje Erste banka ima na našoj imovini ', zaključuje Blagaić.

Obzirom na novonastalu situaciju i nedavno održani sastanak u Grazu sa zamjenikom Nadzornog odbora Erste banke, Blagaić vjeruje da će u kratkom roku s glavnim i odgovornim direktorima Erste grupe u Austriji uspjeti postići zadovoljavajući dogovor oko saniranja velike nastale štete koju su prouzročili pojedinci iz Erste banke u Zagrebu. Blagaić je također uvjeren da će Erste banka konačno izdati dogovorena pisma namjere inozemnim investitorima s kojima Blagaić već ima potpisane ugovore.