BURNO U JUŽNOJ KOREJI

Potuklo se stotinjak zastupnika u parlamentu

22.07.2009 u 13:03

Bionic
Reading

Više od stotinu zastupnika sudjelovalo je u tučnjavi i općem metežu u srijedu u južnokorejskom parlamentu tijekom izglasavanja prijepornog zakona o ublažavanju restrikcija o vlasničkim udjelima u medijima

Agencija AP javlja kako su prvo zastupnici vladajuće Velike nacionalne stranke okupirali govornicu u parlamentu kako bi lakše izglasali spomenuti zakon. Oporbenjaci su im odgovorili guranjem namještaja pred ulaz u dvoranu kako bi ostatak vladajućih zaustavili da u nju uđu.

Ubrzo je parlament potonuo u kaos koji je prvo počeo psovanjem, urlanjem i vrištanjem zastupnika da bi nedugo potom poletjele i šake. Ni zastupnice nisu zaostajale čupajući jedna drugu za kosu. Jednu su kolegicu čak čupajući za kosu vukle po podu. Televizija YTN je javila da je nekoliko zastupnika ozlijeđeno, a jedna je zastupnica završila u bolnici.

Takve scene nisu neobične za duboko podijeljenu, svađalačku i melodramatsku južnokorejsku političku scenu. Prošle su godine oporbeni zastupnici čekićima razvalili vrata dvorane u kojoj se održava sjednica odbora za trgovinu kako bi zaustavili vladajuće u prihvaćanju zakona o slobodnoj trgovini sa SAD-om.

Unatoč protivljenju oporbe koja smatra da je zakon o reformi vlasništva u medijima, koji će dopustiti povećanje vlasničkog udjela velikih korporacija u njima i moguće dovesti do monopola, ima za cilj osigurati veću medijsku naklonost vladajućoj garnituri predsjednika Lee Myung-baka Zakon je ipak izglasan. U trenutku kada je objavljivao rezultate glasovanja predsjednika parlamenta čuvali su zaštitari kako mu nešto ne bi doletjelo u glavu, što je već pomalo tradicija u ovakvim situacijama.