istraživanje

Potrošnja lijekova pada sa zatvaranjem lokalne ljekarne

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2019 12:52
  • Objavljeno 02.05.2019 u 12:52
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Izgledi da ljudi redovito uzimaju lijekove za srce smanjuju se sa zatvaranjem lokalne ljekarne i taj efekt traje najmanje godinu dana, pokazalo je američko istraživanje

Ti su učinci posebno uočljivi u četvrtima s manje ljekarni, uključujući seoska područja i ona s nižim prihodima, navode znanstvenici u radu objavljenom u časopisu JAMA Network Open.

'Ljekarne nisu samo ključne u olakšavanju pristupa lijekovima na recept nego sve više i u preventivnoj zaštiti', navodi autorica istraživanja Dima Qato sa sveučilišta Illinois u Chicagu.

'Zatvaranje ljekarni ubrzalo se tijekom proteklih deset godina', kaže ona. 'Važno je razumjeti utječe li i kako njihovo zatvaranje na pristupačnost i potrošnju lijekova'.

Qato i njezin tim analizirali su podatke društava za zdravstveno osiguranje o izdavanju lijekova za više od tri milijuna pacijenata starijih od 50 godina koji su uzimali lijekove za snižavanje kolesterola, antikoagulantnu terapiju i lijekove za snižavanje krvnog tlaka iz reda beta blokatora u razdoblju od 2011. do 2016.

Te su pacijente usporedili s podacima o tri posto pacijenata koji su koristili usluge neke od 3600 ljekarni koje su u tom razdoblju zatvorene.

Na početku istraživanja pacijenti su u 70 posto slučajeva podizali preporučene lijekove.

U prva tri mjeseca nakon zatvaranja ljekarni taj je postotak pao za šest i taj pad opstao je tijekom idućih godinu dana nakon zatvaranje ljekarne.

Kod pacijenata koji su živjeli u područjima u kojima je i inače malo ljekarni taj je postotak pao čak osam posto.

'Zatvaranjem ljekarni najviše je pogođeno stanovništvo u područjima u kojima su i inače ljekarne rijetke', kaže Qato.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!