lijek nije na listi HZZO-a

Kujundžić: Lijek dostupan u jednoj bolnici mora biti dostupan i drugima

05.04.2019 u 15:26

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je poručio da lijekovi koji su dostupni u jednoj bolnici, moraju biti dostupni i u drugim bolnicama u Hrvatskoj, vezano uz slučaj šestogodišnje djevojčice koja se u Dječjoj bolnici u Klaićevoj liječi od rijetke genetske bolesti a, po pisanju Novoga lista, ne može dobiti skupi lijek koji dobivaju bolesnice na Rebru, u KBC-u Zagreb

Ako je neki pacijent u Hrvatskoj dobio lijek, on je na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i mora ga se dobiti u bilo kojoj bolnici, odnosno referentnim centrima budući da se radi o rijetkim bolestima. Tako da ću taj slučaj provjeriti, rekao je Kujundžić za slučaj djevojčice iz Jušića kod Matulja koja se liječi u Klaićevoj od mukopolisaharidoze tipa 4A.

No, po pisanju Novoga lista lijek Vimizim nije uvršten na osnovnu listu HZZO-a te ga za sada imaju samo neke bolnice. Rebro taj lijek financira pa ga i dobivaju dvije studentice koje se liječe u toj bolnici. Djevojčica u Klaićevoj ne može ga dobiti jer ga ta bolnica ne financira.

Šestogodišnjakinja iz Matulja boluje od rijetke bolesti koju imaju svega tri osobe u Hrvatskoj. Zbog te bolesti sporije raste tako da je njezina visina sada na razini trogodišnjakinje. Terapija Vimizimom olakšava oboljelima život, a košta 210 tisuća eura godišnje.