LOVILA U MUTNOM

Potrošila 3.970 tona kukuruza iz državnih zaliha

30.09.2010 u 16:06

Bionic
Reading

Zbog neovlaštenog raspolaganja kukuruzom iz državnih robnih rezervi, kojim je oštetio Ministarstvo gospodarstva za 3,1 milijun kuna, varaždinska policija podnosi kaznenu prijavu protiv Štefanije Magić, donedavne direktorice poduzeća Emos iz Kelemena.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su da postoji osnovana sumnja da je neovlašteno potrošila oko 3.970 tona uskladištenog kukuruza iz državnih robnih zaliha. Kukuruz je trebao biti uskladišten u skladištu poduzeća u Kelemenu, gdje je prije dvije godine ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić otvorio jedan od najmodernijih pogona sušare žitarica, vrijedan 5,3 milijuna kuna, izgrađen uz pomoć sredstava poduzeća, HBOR-a te Vaba banke.

Međutim, kako se osnovano sumnja nakon istraživanja, dio kukuruza je prodala, a dio iskoristila za vlastite potrebe, što je bilo suprotno ugovoru o uskladištenju koji je njegovo poduzeće sklopilo s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva. Takvo što, kako tvrde poznavatelji prilika, teško se može napraviti samostalno, odnosno bez znanja drugih.

Budući da je time Ministarstvo oštećeno za oko 3,1 milijun kuna, protiv nje se podnosi kaznena prijava zbog kaznenog djela iz članka 27. Zakona o strateškim robnim zalihama kojim je zapriječena kazna od jedne do pet godina zatvora. Za isto kazneno djelo, kako su izvijestili iz PU varaždinske, prijavit će se i trgovačko društvo, prema članku 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba.

Međutim, kako doznajemo u poduzeću, ovih je dana promijenjena vlasnička struktura u kelemenskom Emos čiji je vlasnik, prema podacima iz sudskog registra, dosada bilo malo poznato poduzeće Agro-Adria-Slavonija registrirana u – Biogradu na moru.