TRŽIŠTA NA OPREZU

Potres u eurozoni, Letta pred padom

30.09.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon ostavke pet ministara iz Berlusconijeve stranke koja je direktno izazvala novu upravljačku krizu u Italiji, premijer Enrico Letta najavio je za srijedu izglasavanje povjerenja vladajućoj koaliciji u parlamentu

'Namjera mi nije vladati pod svaku cijenu', objasnio je Letta prilikom povratka u Rim iz Ujedinjenih naroda. 'Neću tražiti povjerenje za tri dana da bih nanovo započeo kao prije, već da bismo išli naprijed i proveli program.'
Predsjednik republike Giorgio Napolitano, koji je odigrao ključnu ulogu prilikom formiranja široke koalicije na vlasti, izjavio je da su ostavke stvorile 'nesigurno ozračje'. Zasad su dvoje vodećih ljudi zemlje, premijer i predsjednik, isključili mogućnost raspuštanja parlamenta i raspisivanje novih izbora.

Ministri iz stranke 'Forza Italia' (nekadašnji 'Narod slobode') koji su dali ostavku službeno su obrazložili svoj postupak rastom PDV-a s 21 na 22 posto. No većina domaćih i stranih komentatora (Corriere della Sera, Il Sole 24 ore, Libération, Le Figaro) su naveli da se radi o Berlusconijevem posljednjem pokušaju da se održi na površini. Naime, Senat bi se trebao ubrzo očitovati o skidanju imuniteta Silviju Berlusconiju slijedom optužbe o poreznoj prevari što bi 'Cavalierea' dovelo do suđenja u famoznom slučaju 'Rubygate'. Naime, raspuštanje parlamenta bilo bi idealno rješenje za Berlusconija, budući da mu se to zassd čini jedinim načinom da izbjegne kaznu i nove procese.

Jedan od problema te taktike jest to što bi mogla unijeti razdor i među njegove redove. Tako ni među odlazećim ministrima ne vlada jednostrana odanost stranci. Kako prenose novinske agencije, ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, izjavio je da se može biti vjeran Berlusconiju 'i na drugi način', dok je ministrica zdravstva Beatrice Lorenzin najavila da neće dati podršku novom starom pokretu 'Forza Italia' koji kreće prema 'radikaliziranoj desnici i odbija umjerene'.

Pretpostavlja se da će Letta sa svojim demokratima u srijedu u parlamentu računati na novu podršku centrista bivšeg premijera Marija Montija, kao i na nekoliko glasova iz antagonističkog pokreta 'Pet zvijezda' komičara Beppea Grilla, u pokušaju da zaustavi novu političku krizu u Italiji.

Nova politička nestabilnost odjeknula je i na europskom tržištu, prenosi EUobserver. Tako su iz banke Barclay poručili da bi investitori mogli u nadolazećem razdoblju 'smanjiti aktivnost' dok čekaju smirivanje domaćih prilika. No upozorili su da bi u slučaju izvanrednih izbora moglo doći do 'masivne likvidacije' talijanskih obveznica. Šef konzultantske kompanije Spiro Sovereign Strategy poručio je da bi nova kriza u Italiji mogla imati opasne posljedice i za zemlju i za eurozonu.

Od talijanskih dužnosnika zasad stižu pomirljive vijesti. Ministar ekonomije Fabrizio Saccomanni izjavio je da nestabilnost 'faktor koji je uračunat još posljednjih tjedana', a ministar rada Enrico Giovannini smatra da može dugoročno utjecati na rast iduće godine, a manje na oporavak zemlje u idućih nekoliko mjeseci. No u izjavi za Reuters je dodao da bi u slučaju da nestabilnost potraje, 'međunarodne institucije mogle početi vršiti snažniji pritisak na talijansku vladu'.