KLJUČNE INFORMACIJE NA JEDNOM MJESTU

Potpuni vodič: Što sve morate znati o upisima u srednju školu

20.05.2016 u 06:53

Bionic
Reading

U prve razrede hrvatskih srednjih škola planira se ove godine upisati ukupno 50.662 redovita učenika u 2.223 razredna odjela, sudeći prema nacrtu prijedlog Odluke o upisu u prve razrede u školskoj godini 2016./2017. za koji do 19. svibnja traje savjetovanje sa zainteresiranom javnosti, a očekuje se da će izvješće Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objaviti 25. svibnja

Od 48.128 redovita mjesta u srednjim školama čiji su osnivači država i jedinice lokalne samouprave, najviše se učenika upisuje u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine, i to 19.666 učenika u 811 razrednih odjela ili 40,86 posto, odnosno 8.431 učenik u 354 razredna odjela ili 17,52 posto u trajanju od tri godine U gimnazijske programe upisuje se 11.883 učenika u 473 razredna odjela ili 24,69 posto, a u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine 4.683 učenika u 195 razrednih odjela ili 9,73 posto.

U programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina upisuje se 1.012 učenika u 41 razredni odjel ili 2,1 posto, dok se u programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.365 učenika u 90 razrednih odjela ili 2,84 posto, a u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 904 učenika u 108 razrednih odjela ili 1,88 posto. U programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme upisuje se svega 184 učenika u 11 razrednih odjela ili 0,38 posto.

Uz mogućnost srednjoškolskog obrazovanja u spomenutim državnim školama, planira se upis i u srednje škole čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe, i to za 1.631 učenika u 103 razredna odjela, kao i upis 903 učenika u 37 razrednih odjela u programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti.

Nakon što odaberu školu sukladno afinitetima i mogućnostima, učenici se prijavljuju i upisuju elektroničkim načinom putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole www.upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

Za upis u I. razred srednje škole kandidatima se vrednuju i boduju zajednički, dodatni i poseban element.

Zajednički element za upis kandidata u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine čine prosjeci zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta hrvatski jezik.

Internetski vodiči za upise u srednje škole iz roditeljske perspektive

'Da bi osmoškolcima i njihovim roditeljima olakšali period upisa u srednju školu, tim portala 'Upisi u srednju' na jednom je mjestu prikupio sve prijeko potrebne i korisne informacije za postupak upisa u srednje škole u školskoj godini 2016./2017., ali i više od toga. Zamisao za takav portal rodila se lani kada smo upisivao djecu u srednju. Tada sam se našao pred problemom obilja raštrkanih informacija na raznim mjestima koje je trebalo prvo pronaći, što je iziskivalo dosta vremena. Suočen s time, krenulo se u njihovo prikupljanje i strukturiranje kako bi se pomoglo budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima', kaže Aleksandar Cvetkovski s portala 'Upisi u srednju'.

Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim obrazovnim programima od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis koji je sastavni dio Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, a jedan samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi. Na takav način moguće je steći najviše 80 bodova.

Dodatni element vrednovanja čine sposobnosti, darovitosti i znanja kandidata koja se dokazuju i vrednuju na temelju provjere znanja, rezultata na natjecanjima u znanju i sportu, dok poseban element vrednovanja čini uspjeh kandidata koji su ostvarili u otežanim uvjetima obrazovanja, kao što je zdravstvene teškoće njega ili njegovih roditelja, život bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi i dugotrajna nezaposlenost roditelja.

U ljetnom upisnom roku kandidati će se moći početi prijavljivati 2. lipnja, početak prijava obrazovnih programa bit će 27. lipnja, kada je i rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika, odnosno stručno mišljenje HZZ-a i ostalih dokumenta kojima se ostvaruju dodatna prava za upis
. Dan kasnije završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere. Provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata trajat će od 29.lipnja do 5. srpnja.

U ljetnom, kao i u jesenskom upisnom roku kandidat može prijaviti najviše šest odabira programa obrazovanja. Programe obrazovanja, odnosno srednje škole koje ih izvode, moguće je pretraživati prema zadanim kriterijima pretrage kao što su županije, naziv škole, naziv programa obrazovanja i slično.

Listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote', ukazuje se u upisnoj brošuri te posebno upozorava da kandidati moraju voditi brigu jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće.


Petog dana srpnja posljednji je dan za podnošenje prigovora na unesene osobne podatke, ocjene, natjecanja, rezultate dodatnih provjera i podatke na temelju kojih se ostvaruju dodatna prava za upis, a dan kasnije, 6. srpnja, brišu se s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete, zaključavanje odabira obrazovnih programa i početak ispisa prijavnica. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica je 8. srpnja, a objava konačnih ljestvica poretka bit će 11. srpnja, objava okvirnog broja slobodnih mjesta za jesenski rok 18. srpnja, a službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok 14. kolovoza.

'Na mrežnoj stranici Upisi.hr od samoga početka prijava programa obrazovanja bit će moguće pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program obrazovanja svakoga kandidata. Ako kandidat nije zadovoljio potrebne preduvjete za upis nekoga od prijavljenih programa, to će biti vidljivo na detaljnome prikazu bodovanja za prijavljeni program obrazovanja u svakome trenutku. Kandidat takve programe može obrisati sa svoje liste, ako ne postoji mogućnost zadovoljenja potrebnih preduvjeta i umjesto njih prijaviti druge programe obrazovanja', upozorava se u upisnoj brošuri te napominje da na temelju javne objave konačnih ljestvica poretka učenik ostvaruje pravo upisa u I. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017, a svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na obrascu koji je dužan dostaviti u srednju školu u predviđenom roku.