ZA PREKID VATRE

Potpredsjednica vlade s tisućama prosvjednika u Madridu protiv napada na Gazu

29.10.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Tisuće ljudi izašle su u nedjelju na ulice Madrida u prosvjed protiv izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze, a među njima i potpredsjednica španjolske vlade Yolanda Diaz koja je optužila Izrael za ubijanje djece i počinjenje ratnih zločina

"Ovdje smo kako bismo zatražili prekid vatre u Gazi. Ovo je poziv cijelom svijetu", rekla je Diaz.

Španjolska, koja trenutačno predsjeda EU-om, bila je jedna od 120 država koje su u petak glasovale u Ujedinjenim narodima za rezoluciju „Zaštita civila i pridržavanje pravnih te humanitarnih obveza“, a kojom je od Izraela zatražen prekid napada na Pojas Gaze radi dopreme humanitarne pomoći u taj opkoljeni teritorij.

SAD, Hrvatska, Austrija i Češka bile su pak među 14 zemalja koje su glasovale protiv rezolucije.

U izraelskim napadima je ubijeno više od 8.000 stanovnika Pojasa Gaze, a taj broj bi s obzirom na kopnenu ofenzivu mogao drastično porasti. "Oko 40 posto tog stanovništva su djeca. Izražavamo ogorčenje zbog ratnih zločina Izraela i njegovog kršenja međunarodnog prava", istaknula je Diaz.

"Izražavamo solidarnost sa žrtvama tih ratnih zločina, tražimo trenutni prekid vatre", dodala je.

Prosvjednici, noseći palestinska zastave, izrazili su ogorčenje uništenjem bolnice u Pojasu Gaze optuživši Izrael za taj napad i laganje javnosti.

"Bila je to bolnica, a ne vojna baza!", vikali su u središtu grada.

Optužili su Izrael za protjerivanje milijun stanovnika iz njihovih domova navodeći da je to samo "nastavak višedesetljetnog genocida nad Palestincima".

U prosvjedu je bila i španjolska ministrica za socijalna prava Ione Bellara koja je još ranije osudila čelnike EU-a zbog "pomaganja Izraelu u počinjenju ratnih zločina".

"Ovdje smo kako bi smo se pridružili svim časnim ljudima koji zahtijevaju da konačno prestane ovaj planirani genocid, ovo etničko čišćenje palestinskog naroda koje provodi Izrael", rekla je. "Europski lideri nisu na razini u ovako teškoj situaciji. Ne želimo biti dio planiranog etničkog čišćenja", poručila je Bellara.

  • +22
Propalestinski prosvjedi u Berlinu, Parizu i Londonu Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Španjolska bi idući mjesec trebala formirati novu lijevu koalicijski vladu, a manjinski partner Sumar zatražio je od premijera Pedra Sancheza da priznanje Palestine kao neovisne i suverene države bude jedan od prvih koraka.

Španjolska podržava mirno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, koji traje od 1948. godine, u sklopu prijedloga UN-a o uspostavi dviju priznatih država Izraela i Palestine s granicama iz 1967. godine. Izrael godinama odbija to rješenje, dodatno ga otežavajući širenjem židovskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.