varaždin

Potpisani ugovori za projekt rekonstrukcije desnog savskog nasipa u općini Cestica

02.04.2019 u 15:46

Bionic
Reading

U Varaždinu, u sjedištu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, u utorak su potpisani ugovori za izvođenje radova i za stručni nadzor građenja u sklopu projekta rekonstrukcije desnog dravskog nasipa u općini Cestica, a cijeli je projekt vrijedan je 26 milijuna kuna

Zbog geografskog položaja i objekata HE Varaždin, nasip dugačak 3,7 kilometara u općini Cestica štiti veliko područje površine 1.250 hektara, sva naselja od Virje Otoka do Varaždina, 815 kućanstva gdje živi 3.090 stanovnika, proizvodne pogone, farme i prometnice, a rekonstrukcija nasipa doprinijet će smanjenju poplavnih opasnosti i rizika.

'Taj je projekt rezultat dobre suradnje slovenskih i hrvatskih stručnjaka na području vodnog gospodarstva', istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Istaknuo je da će od 26 milijuna kuna, iz tzv. programa FRISCO međunarodne prekogranične suradnje osigurati vjerojatno do 11 milijuna kuna, a preostalih 15 milijuna kuna uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda.

Uz prosječno pola metra nadvišenja, na pojedinim će se mjestima nasip nadvisiti i jedan metar, a tijekom rekonstrukcije ugradit će se novih 100 tisuća kubnih metara materijala.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg naglasio je da to ministarstvo u zadnje vrijeme ulaže sve više pažnje i napora u realizacije projekata za zaštitu od štetnog djelovanja voda.

'U zadnjem desetljeću sve više smo suočeni s posljedicama elementarnih nepogodama i sve izraženijim klimatskim promjenama. Osobito mi je zadovoljstvo pratiti projekte koji imaju novi način financiranja, a program prekogranične suradnje svakako je jedan od takvih novih načina financiranja', izjavio je Šiljeg zadovoljan što se putem prekogranične suradnje za ovakve i slične projekte može osigurati oko 35 posto novčanih sredstava.

Saborski zastupnik Josip Križanić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, naglasio je da na području cijele Hrvatske postoje tzv. trusna područja koja sada Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike saniraju. Najavio je kako će se u srijedu pred saborskim zastupnicima naći tri nova zakona te da je uz podizanje nasipa, naglašeno i čišćenje korita i nasipa oko rijeka.

Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj istaknuo je da je projekt od izuzetne važnosti za mještane koji još pamte velike štete nakon poplava 2012. godine, kad se probio i prelio nasip.

U ime Hrvatskih voda ugovor je potpisao generalni direktor Zoran Đuroković, u ime izvođača direktori članova zajednice ponuditelja: Eugen Čalopa iz Vodogradnje d.d. Varaždin, i Saša Sabolić iz Hidrotehnike d.o.o. Čakovec, a u ime vršitelja stručnog nadzora direktori članova zajednice: Branko Miljković iz zagrebačkog Geokona d.o.o. i Zvonimir Bajsić iz varaždinskog Labosa d.o.o.

Završetak projekta se očekuje do 30. rujna 2021.