održivi riječni sustavi

U Karlovcu sastanak međunarodnih povjerenstava za savski i dunavski slijev

26.02.2019 u 12:46

Bionic
Reading

Sastanak Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunava (ICPDR) i Međunarodne komisije za slijev rijeke Save (ISRBC) održan je u utorak u Karlovcu, gdje su izaslanici dunavskog povjerenstva predstavili aktualnosti na osiguravanju održivog korištenja voda u slijevu Dunava u skladu s Konvencijom o zaštiti rijeke Dunava, glavnim pravnim instrumentom za suradnju i prekogranično upravljanje vodama u slijevu te rijeke

Po riječima izvršnog tajnika ICPDR-a Ivana Zavadskog, prioriteti su prirodno uravnoteženje vode bez viška nutrijenata uz smanjenje opasnosti od toksičnih kemikalija, zdravi i održivi riječni sustavi i poplave bez štete, o čemu postoje zasebne direktive Europske unije.

ICPDR je, rekao je Zavadski, 'razvio i sustav hitnog upozorenja u slučaju akcidenata, transnacionalnu mrežu za praćenje kakvoće vode 'Informacijski sustav za Dunav - Danubis'.

Savsko povjerenstvo osnovano je radi provedbe Okvirnog sporazuma o slijevu rijeke Save i pružanja potpore državama strankama za uspostavu međunarodnog režima plovidbe na rijeci Savi i njezinim plovnim pritokama, održivog upravljanja vodama u njezinu slijevu te radi sprječavanja i ograničavanja štetnih posljedica, uključujući i posljedice poplava, leda i suše te incidenata koji uključuju tvari opasne za vodne resurse.

Tajnik tog povjerenstva sa sjedištem u Zagrebu Dragan Zeljko rekao je da je to jedinstven međunarodni sporazum u Europi jer integrira sve aspekte upravljanja vodnim resursima, uključujući i plovidbu.

Povjerenstvo također koordinira provedbu Okvirne direktive o vodama EU te Europske direktive o poplavama u slijevu Save, a razvilo je i geografski informacijski sustav - Sava GIS i Hidrološki informacijski sustav za Savu.

Važna novost je sustav za prognozu i upozorenje na pojavu poplava u slijevu Save (Sava FFWS), koji službeno radi od listopada prošle godine. Podatci se obrađuju u Hidrološko-informacijskom sustavu u Zagrebu, u Agenciji za okoliš u Sloveniji je središnji postav tog sustava, a središta potpore su i u hidrometeorološkim zavodima u Zagrebu i Beogradu te u Agenciji za slijev rijeke Save u Sarajevu.

Zeljko je objasnio da sustav Sava FFWS djeluje kroz 10 meteoroloških modela (za prognozu oborina), četiri hidrološka modela i jedan hidraulički. Tu su i centri za uzbunjivanje od akcidenata koji rade neprekidno i šalju informaciju za uzbunjivanje ako se dogodi onečišćenje.

Najvažniji cilj rada dvaju povjerenstava jest postići održivo upravljanje vodama i dobro stanje voda, što je moguće poticanjem i koordiniranjem međunarodne suradnje, rečeno je na sastanku.

U zaštiti Dunava je 14 zemalja članica, a Save četiri - Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Kroz nekoliko memoranduma uključena je i Crna Gora, koja službeno nije članica, ali je važno da se uključi jer sa šest tisuća kilometara četvornih ima znatan dio savskog slijeva.

Dva tajništva redovito organiziraju godišnji sastanak na kojem razmatraju 'različita pitanja od zajedničkog interesa radi razmjene iskustava, postizanja što veće sinergije u radu i dogovora o suradnji na zajedničkim projektima'.

Domaćin ovogodišnjeg sastanka su savsko povjerenstvo i Javna ustanova Aquatika, čije su akvarije predstavnici ICPDR-a razgledali uz stručno vodstvo budući da je Aquatika i turistička atrakcija i mjesto za proučavanje riba.