20 milijuna kuna

Potpisani ugovori o obnovi 40 kilometara cesta u Sisačko-moslavačkoj županiji

28.02.2020 u 13:24

Bionic
Reading

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave u Sisačko-moslavačkoj županiji i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, potpisali su u petak prve ugovore ugovore o ovogodišnjem zajedničkom financiranju izvanrednog održavanja 40 kilometara županijskih i lokalnih cesta u omjeru 50 prema 50 posto

Ovakav model financiranja, kako je rekao župan Žinić, provodi se već četiri godine i samo lani je na taj način obnovljeno oko 200 kilometara cesta. Potpisanim ugovorima ukupno će se izgraditi ili obnoviti 20 dionica cesta u vrijednosti 20 milijuna kuna. Za izvođenje radova u ovoj fazi bit će objavljeno osam nadmetanja.

Zamjenik ravnatelja Županijske uprave za ceste Mario Posavec najavio je kako očekuje da će radovi početi od 15. travnja te dodao da su već pripremljeni troškovnici za još sedam jedinica lokalne samouprave kako bi se ove godine obnovilo dodatnih 20 kilometara cesta u vrijednost 16 milijuna kuna.

Ugovore su potpisali gradonačelnici Kutine i Popovače, Zlatko Babić i Josip Mišković, dogradonačelnica Petrinje Viktorija Kaleb, te načelnici općina Lekenik, Martinska Ves, Lipovljani, Donji Kukuruzari i Dvor, Ivica Perović, Stjepan Ivoš, Nikola Horvat, Lucija Matković i Nikola Arbutina.

Na suradnji sa županijom i Županijskom upravom za ceste, u ime potpisnika je zahvalio Zlatko Babić, rekavši da je takav model sufinanciranja i dinamika radova jedini način da se više godina zapostavljene županijske i lokalne ceste ipak obnove.

Takvim projektom, dodao je, moguće je i dugoročnije planirati prioritete obnove cesta. Od 90 kilometara županijskih cesta na području grada Kutine, većina je već obnovljena, posebice one u prigradskim naseljima, istaknuo je.

Na pitanje novinara jesu li sve jedinice lokalne samouprave uključene u ovaj model sufinanciranja obnove cesta, župan Žinić je odgovorio kako jedino Grad Sisak nije prihvatio ovaj program, kao i neke druge županijske projekte, poput županijskog modela kreditiranja poduzetnika.

Ocijenio je da se takvi projekti ne bi smjeli politizirati, jer su na taj način kažnjeni građani, naglasivši da Županija želi suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave.