vlakom prema rijeci

Potpisan ugovor za izradu studijske dokumentacije dionice Oštarije-Škrljevo

15.05.2020 u 13:12

Bionic
Reading

HŽ Infrastruktura u petak je izvijestila da je sa zajednicom ponuditelja potpisala ugovor za izradu studijske dokumentacije za modernizaciju željezničke pruge M202 Zagreb GK - Rijeka, na dionici Oštarije - Škrljevo, vrijedan 17,9 milijuna kuna (bez PDV-a)

Ugovor je potpisan sa zajednicom ponuditelja, koju čine tvrtke ŽPD Granova, Institut IGH, Rijekaprojekt i IPZ, a rok za izradu studijske dokumentacije je 16 mjeseci.

Vrijednost ugovora je 17,9 milijuna kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unija iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF).

Kako se ističe u priopćenju, ugovor predstavlja prvu fazu realizacije Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenog između HŽ Infrastrukture i Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), ukupne vrijednosti sedam milijuna eura. U sklopu Sporazuma su, osim izrade studijske dokumentacije, koja je preduvjet za daljnju izradu projektne dokumentacije, predviđeni i izrada idejnog projekta te ishođenje lokacijske dozvole.

Rok za izradu studijske dokumentacije je 16 mjeseci od dana sklapanja ugovora, a što uključuje izradu idejnih rješenja više varijanti trase, studije opravdanosti, analize troškova i koristi za odabrano varijantno rješenje, te studije utjecaja zahvata na okoliš kojom će se propisati mjere zaštite i očuvanja okoliša što se moraju provoditi tijekom izgradnje i eksploatacije željezničke pruge.

Studijskom dokumentacijom utvrdit će se optimalno rješenje trase pruge i ostalih infrastrukturnih podsustava između Oštarija i Škrljeva, s tim da su moguće dvije osnovne varijante - modernizacija postojeće pruge u duljini od 113,9 kilometara, te izgradnja potpuno nove, znatno kraće trase (duljine oko 67 kilometara koja se polaže novim koridorom uz izgradnju dugačkih tunela kroz planinske masive Male i Velike Kapele, ističu iz HŽ Infrasturkture.

Postojeća pruga na dionici Oštarije - Škrljevo dio je glavne željezničke pruge M202 Zagreb GK (Glavni kolodvor) - Rijeka u sklopu koridora RH2 te sastavni dio osnovne Transeuropske prometne mreže  Mediteranskoga koridora.

Modernizacija te pružne dionice dio je globalnog projekta modernizacije željezničkoga prometnog pravca Rijeka - Zagreb - mađarska granica, čiji je cilj razvitak učinkovitoga i konkurentnoga željezničkog prometa duž Mediteranskoga koridora, zaključuje se u priopćenju.