SADA I SLUŽBENO

Potpisan ugovor o prodaji Croatia Osiguranja Adris grupi

croatia osiguranje

croatia osiguranje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sasa Midzor Sucic

Ministara financija Slavko Linić i predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović potpisali su danas u Ministarstvu financija ugovore kojim rovinjski Adris kupuje Croatia osiguranje, izvijestili su poslijepodne iz Ministarstva financija i Adrisa.

O potpisu su najprije izvijestili iz Adrisa koji je na Zagrebačkoj burzi kratko objavio da su Republika Hrvatska i Adris grupa potpisali Ugovor o kupoprodaji dionica u Croatia osiguranje i Dioničarski ugovor koji se odnosi na Croatia osiguranje.

Time Adris od države kupuje 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju, za što je ponudila 905 milijuna kuna, a obvezala se i na dokapitalizaciju od oko 840 milijuna kuna, nakon čega bi u Croatia osiguranju imala 60 posto vlasništva, dok bi državi bi ostao udio od 28 posto.

Iz Ministarstva financija su potom na svojim internetskim stranicama izvijestili o potpisu tih ugovora napominjući kako su oni potpisani nakon što je Vlada na jučerašnjoj sjednici prihvatila nacrte transakcijske dokumentacije i izvješće o vođenim pregovorima s Adris grupom.

'Ovim potpisivanjem privodi se kraju postupak prodaje dijela vlasničkog udjela države u Croatia osiguranju koji je trajao godinu i pol dana i dobivamo partnera, koji svojom obvezujućom ponudom i poslovnim planovima predstavlja jamca Vladi RH, ali i Croatia osiguranju i njegovim zaposlenicima da će Croatia osiguranje postati regionalni lider, što je zajednički cilj obiju strana', izjava je ministra Linića koja se prenosi u priopćenju.

Zadovoljstvo što je postupak uspješno završen izrazio je i predsjednik Uprave Adris grupe.

'Adris grupi je cilj da Croatia osiguranje postane regionalni lider. Ovo je veliki posao za Adris grupu i hrvatsko gospodarstvo. Svjesni smo da nas čeka posao restrukturiranja te rasta i razvoja Croatia osiguranje grupacije', izjava je Vlahovića koje ministarstvo prenosi u svom priopćenju.

Iz Adris grupe su medijima proslijedili i pisanu izjavu Vlahovića u kojoj također ističe i da je potpisivanje ugovora 'formalna i simbolična potvrda da se i u maloj zemlji, teškim prilikama usprkos, može napraviti veliki, nacionalno koristan posao'.

Vlada je jučer prihvatila nacrt ugovora o kupoprodaji dionica Croatia osiguranja, kojim se određuju svi bitni rokovi da se kupoprodaja registrira kod Hanfe i ostalih regulatornih agencija u regiji, kao i obveza da Adris po potpisivanju ugovora uplati 905 milijuna kuna, koliko je ponudio za otkup 39 posto dionica, te održavanje skupštine na kojoj bi se donijela odluka o dokapitalizaciji za oko 840 milijuna kuna.

Nacrtom dioničarskog ugovora pak utvrđuju u novi odnosi među dioničarima, s obzirom na činjenicu da će država zadržati vlasništvo nad 28 posto dionica Croatia osiguranja. Po završetku dokapitalizacije Adris će u Croatia osiguranju imati 60 posto vlasništva, a država 28 posto.

Vlada je ponudu Adris grupe za kupnju 39,05-postotnog udjela u Croatia osiguranju prihvatila u prosincu prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!