Europska prijestolnica kulture

Potpisan ugovor o koncesiji na pomorsko dobro za program Rijeka 2020

22.05.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Ugovor o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra, zgrade nekadašnjeg skladišta Exportdrva radi održavanja programa Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020., potpisali su u petak ministar Oleg Butković i gradonačelnik Vojko Obersnel

Riječ je o ugovoru o koncesiji za korištenje nekadašnjeg skladišta Exportdrva, odnosno hale i zamljišta s ukupno 5641 četvronih metara. Na osnovi ugovora, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelit će Gradu Rijeci petogodišnju koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra na području riječke luke, u svrhu održavanja programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020., koji obuhvaćaju produkciju i izvedbu kulturnih, umjetničkih i zabavnih programa i događanja, poput izložbi, glazbenih i scenskih nastupa i drugih aktivnosti.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je s riječkom gradskom ostvarena dobra suradnja, da nema više tenizija između riječke Lučke uprave i gradske uprave. Istaknuo je da je koncesija za petogodišnje razdoblje simbolična te da slijedi suradnja na važnom projektu ulaganja u Porto Baroš na području riječke luke, projektu koji je važan za razvoj Rijeke. Vlada će donijetu odluku o izuzimanju Porto Baroša iz Lučke uprave, a to je preduvjet da bi se na tom prostoru moglo ulagati, rekao je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da zgrada bivšeg Exportdrva ima mogućnosti za razne namjene, da je pri planiranju EPK zamišljena kao prostor za koncerte, izložbe i drugo, na dulje razdoblje te da je ministarstvo za to imalo razumijevanja. Rekao je da je Vlada donijela odluku o koncesiji prije desetak dana te dodao da će gradska uprava upravljati zgradom 5 godina te da će za 15 dana biti pripremljena za događanja. Naglasio je da se od projekta Rijeka EPK 2020 nije odustalo. Vjerujemo da ćemo, uz dobru epidemiološku situaciju, uspjeti odraditi dio planiranih progama, rekao je Obersnel.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa izvijestio je da je ta lučka uprava u uređenje objekta bivšeg Exportdrva uložila 4,3 milijuna kuna te da provodi i druge projekte za građane. Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar naveo je da je prostor o kojemu je riječ već dulje vrijeme u fokusu organizatora, da su u njemu bili razni događaji. U njemu će biti priređene dvije velike izložbe iz programa EPK – Usijano more, koju organizira Udruga Drugo more i Fiume Fantastika riječkog DeltaLaba, druge izložbe predstave i glazbena događanja. Na novinarsko pitanje o uređenju, restauraciji i ulaganju u negdašnju lansirnu rampu torpeda, koja se također nalazi na lučkom području, svi su se govornici složili da će o tome razgovarati i nastojati pronaći rješenje.