MIRJANA KRIZMANIĆ

'Postoji Agencija za kopita i rogove u kojoj nitko ništa ne radi'

12.10.2012 u 21:20

Bionic
Reading

Je li jučerašnji sindikalni prosvjed znak da su se građani probudili? Možemo li očekivati nove demonstracije, je li sljedeći korak generalni štrajk ili vlast može od građana očekivati još strpljenja kako bi počistili zatečeni nered i preokrenuli negativne trendove?

"Na kraju ovog prosvjeda ne pozdravljam vas ni s do viđenja i zbogom, nego dobro jutro, ovo je jutro naše kampanje. S ovog mjesta najavljujem: krećemo dalje", poručio je jučer sindikalni čelnik Vilim Ribić

A to dalje mogao bi biti generalni štrajk. Upravo se toga pribojava bivša premijerka Jadranka Kosor koja Vladi zamjera financijsko planiranje.

"Ono što je za mene sasvim sigurno zabrinjavajuće je ne najava novih prosvjeda nego štrajka. To bi zaista moglo zaustaviti mnogo toga u Hrvatskoj što sigurno nitko ne želi", rekla je Kosor.

"Nastojimo naći rješenja i borit ćemo se za ta rješenja. Svatko ima pravo na galamu, a postiže li se što s galamom to oni sami znaju", poručuju vladajući i danas. SDP-ov Igor Dragovan ujedno odbacuje kritike da Vlada nema veze sa socijaldemokracijom.

"To je mišljenje jednog sindikalnog lidera koji se prije tri godine dogovarao s Ivom Sanaderom ispod stola i na takav način skupljao poene. Što se tiče socijaldemokracije, socijaldemokracija je briga za bolji životni standard građana i za hrvatske interese. Na žalost, nismo vidjeli te lidere da su se borili za interese unatrag tri godine", kaže Dragovan.

Prosvjetari su imali puno pravo izaći na ulice, no od širenja prosvjeda, nema ništa, uvjerena je psihologinja Mirjana Krizmanić

"Eto, ovo je jučer bio prvi početak. Ja bih rado da se tim prosvjedima priključe roditelji koji bi trebali vitalno zainteresirani. Ali, koliko ja poznam Hrvate, a ja sam jedna od njih, ništa dalje biti neće", rekla je Krizmanić.

No bez obzira na to, "Vlada koja je nakon nekoliko mjeseci rada otišla na godišnji odmor nema pravo tražiti strpljenje od građana".

"Postoji Agencija za kopita i rogove gdje nitko ništa ne radi, direktor ne dolazi, imaju 15 tisuća plaću, u dvije godine su pobrojali četiri projekta i nitko ih ne ukine. Drugi dan, pet drugih agencija. Svi postoje, svi dobivaju ogromne plaće", ističe Krizmanić.

Socijalni mir ovisi o potezima Vlade, no sudeći prema dosadašnjima, veliki prosvjed je izgledan s dolaskom zime, većim računima i porastom nezaposlenosti. O prosvjedu i dalje pregovaraju sindikalne središnjice, kaže NHS-ov Krešimir Sever

"Vlada mora mijenjati svoje socijalne i gospodarske politike ako se ne želi susresti s nezadovoljnim ljudima na ulici, moguće čak i ljudima koji se neće znati kontrolirati", smatra Sever.

Odavno se već ne mogu kontrolirati mnogi Grci i Španjolci. Policija tjera prosvjednike, a oni pribjegavaju sve agresivnijim metodama kako bi se izborili za život dostojan čovjeka. Vlade deklarativno poručuju kako razumiju nezadovoljstvo i da rade na izlasku iz krize. No izlaska na vidiku i dalje nema.