ZAVRŠNA RIJEČ OBRANE

'Postojanje BiH dokaz je da nije bilo dijeljenja Bosne'

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 15.02.2011 19:17
  • Objavljeno 15.02.2011 u 14:47
Slobodan Praljak na Plesu prije puta u Haag

Slobodan Praljak na Plesu prije puta u Haag

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Tužiteljstvo se drži svojih teza kojima je pokušalo prilagoditi i činjenice te navodne dokaze, koje selektivno interpretira', a tome sud ne bi trebao podleći, poručili su branitelji šestorice političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata, iznoseći završne riječi na suđenju u Haagu

'Samo postojanje Bosne i Hercegovine dokaz je da nije bilo dijeljenja Bosne između Srba i Hrvata, to je samo legenda, jer zašto bi onda trajali njihovi sukobi u BiH?', zapitala je sud u svojoj završnoj riječi obrana jednoga od optuženih, Brune Stojića, čiji je branitelj Karim Khan kazao da se 'tužiteljstvo svojih teza i teorija drži kao pijan plota, ali nema uporišta kad se usporedi s dokaznim materijalom. Da je doista postojao dogovor Tuđman - Milošević o podjeli Bosne, ta država danas ne bi ni postojala'.

Podsjetimo, bivši premijer samoproglašene Herceg-Bosne Jadranko Prlić zajedno s njezinim drugim bivšim čelnicima: ministrom obrane Brunom Stojićem, zapovjednicima HVO-a, generalima Slobodanom Praljkom i Milivojem Petkovićem, te zapovjednikom vojne policije HVO-a Valentinom Ćorićem i načelnikom ureda za razmjenu zarobljenika Berislavom Pušićem, optužen je za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Tužiteljstvo je prošloga tjedna završilo s iznošenjem svoje završne riječi u kojoj je zaključilo da je dokazalo umiješanost optuženih u udruženi zločinački pothvat u cilju etničkoga čišćenja područja Herceg-Bosne od Bošnjaka i drugih nehrvata te njezino pripajanje Hrvatskoj radi stvaranja 'velike Hrvatske'. Na čelu tog udruženog zločinačkog pothvata bio je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a cijeli je projekt progona i pokušaja podjele Bosne proveden u tijesnoj suradnji čelnika Herceg-Bosne i službenog Zagreba, dok su glavno oružje bile snage HVO-a koje su obavile posao na terenu, tvrde tužitelji.

'Ta ideja 'velike Hrvatske' ili vraćanje Banovine samo je neka vrsta šale za Hrvate', kazala je obrana, a Prlićev odvjetnik Michael Karnavas opet je pozvao sudsko vijeće na 'prosuđivanje prema istini i ukupnoj procjeni svih dokaza. Tužitelji su pak toliko uvjereni da su u pravu i nikako ne žele odstupiti od toga i suočiti se s time da su u krivu. Nemojte potpasti toj opsjeni'.

'Gdje ima žutila, sve je žuto, tako gleda tužiteljstvo i drži se svojih tvrdnji kao pijan plota', poručila je obrana. Istaknula je i da se 'HVO nije spremao za rat protiv BiH, nego je pomagao i nitko nije vodio nikakvu ratnu konjicu, a tužiteljstvo ne bi svjedoke trebalo procjenjivati prema njihovoj vjeri ili nacionalnosti, nego na temelju njihova iskaza. Također, kad je riječ o svjedocima tužiteljstva, u redu je pozivati se na njihove iskaze, ali i reći da za mnoge stvari o kojima su oni govorili nema dokaza', kazao je Karnavas i ostatak obrane, zatraživši oslobađajuće kazne za svoje branjenike jer 'nisu krivi'.

Khan je podsjetio da je početak rata na području BiH donio napade JNA na susjednu Hrvatsku te napad na Hrvate u mjestu Ravnu kojima nitko nije pomogao. 'To je dovelo do osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a ne, kao što to tvrdi tužiteljstvo, udruženi zločinački plan o podjeli Bosne radi pripajanja dijela njezina teritorija Hrvatskoj. Hrvati su htjeli osigurati svoja prava, to nije samo po sebi zločin', kazao je Khan.

Khan smatra da tezu tužiteljstva o dogovoru o podjeli pobija i činjenica da su se Hrvati i Srbi na teritoriju BiH nastavili sukobljavati, kao i da je 80 do 90 posto oružja i goriva za muslimane dolazilo preko hrvatskih teritorija te da je Armija BiH imala u Zagrebu i Splitu pozadinske odjele.

Stojićeva braniteljica Senka Nožica odbacila je kao neprihvatljive završne riječi tužitelja u kojima su šestorica optuženika uspoređena s nacistima, ocijenivši tužiteljsku završnu riječ 'paradom s ciljem izazivanja efekta'.

Završne riječi obrana nastavljaju se i sutra, a podsjetimo, predmetni tužitelj Kenneth Scott od sudskog je vijeća zatražio da Prlić, Stojić, Praljak i Petković budu osuđeni na 40, Ćorić na 35 i Pušić na 25 godina zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi