ENDA KENNY PODNIO OSTAVKU

Postizborna kriza vlasti u Irskoj

11.03.2016 u 07:47

Bionic
Reading

Irski premijer na odlasku Enda Kenny nije u četvrtak na prvoj sjednici novog parlamenta uspio dobiti mandat za sastav nove vlade te je podnio ostavku.

Novi saziv irskog parlamenta okupio se u četvrtak prvi put na konstituirajućoj sjednici, nakon parlamentarnih izbora krajem veljače, no dogovor o novoj vladi zasad se i ne nazire nakon neriješenih rezultata izbora.

Kenny, šef stranke centra Fine Gael, dobio je glasove 57 zastupnika, 94 su glasovala protiv njega a 5 ih je bilo suzdržano.

Kenny je potom podnio ostavku irskom predsjedniku Michaelu Higginsu ali će ostati na funkciji dok se ne oformi nova vlada.

'U skladu s Ustavom, vlada i premijer nastavit će raditi dok se ne imenuju nasljednici', potvrdila je vlada u priopćenju.

Stranka Ende Kennyja Fine Gael i dalje je najveća stranka u Dailu, donjem domu parlamenta, s 50 zastupničkih mjesta, unatoč tome što je izgubila 24 zastupnika na izborima 26. veljače.

Oporbena stranka desnog centra Fianna Fail ima 44 zastupnika. Njezin predsjednik Michael Martin također nije uspio u četvrtak u svojem naumu da dobije mandat za sastav vlade, kao ni šef Sinn Feina Gerry Adams

Mediji nagađaju da bi iduća vlada mogla biti koalicija Fine Geal i Fianna Fail, dviju stranaka koje su povijesni suparnici.

Nacionalistički Sinn Fein inzistira da neće ući u koaliciju ni s jednom od tih dviju stranaka desnog centra.