MIRANDO MRSIĆ

'Postavit ću na noge zakladu Ivice Račana, ali je ne kanim voditi'

09.05.2017 u 14:07

Bionic
Reading

Deset godina od prvotne ideje SDP planira od jeseni pokrenuti zakladu Ivice Račana u spomen na prvog predsjednika stranke. Zakladu bi na noge trebao postaviti član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik Mirando Mrsić, koji je za tportal otkrio, uz ostalo, da bi trebala funkcionirati poput njemačke zaklade Friedrich Ebert

'Nije postojala volja da se stvari prije pokrenu i stranka je sada izrazila želju da krenemo s tim. Stvari su se sada posložile i želja je da imamo sjećanje i trajni spomen na Ivicu Račana', kazao je za tportal Mrsić.

Naveo je da će zaklada biti izvan SDP-a u svom funkcionalnom dijelu, ali će s Račanovom obitelji biti njen osnivač.

'Ideja je da se putem zaklade organiziraju razni okrugli stolovi, financiranje i stipendiranje mladih ljudi koji se bave proučavanjem socijaldemokracije i lijeve misli. Bit će otvorena prema nevladinim organizacijama, a okupljat će socijaldemokrate i ljevičare', kazao je Mrsić.

Zaklada bi trebala funkcionirati poput njemačke Friedrich Ebert, a financirala bi se putem donacija.

'Nikad nema garancije da će nešto uspjeti, ali imam iskustva sa Zakladom Ana Rukavina i to iskustvo primijenit ću i sada. Zakladu ne mislim voditi nakon što je postavimo na noge. Zaklada će imati upravni odbor, ravnatelja ili direktora', pojasnio je Mrsić, dodavši da se o svemu konzultirao i s Ivanom Račanom, sinom bivšeg predsjednika.

Dodao je da zaklada nema veze s inicijativom za osnivanje SDP-ove političke akademije koja bi trebala nositi isto ime.

'Akademija je usko vezana za stranku, dok zaklada nije. To su dvije potpuno odvojene stvari', zaključio je Mrsić.