O PMS-U

Poslušajte snimku govora Ladislava Ilčića oko kojeg se danima lome koplja

27.01.2018 u 09:36

Bionic
Reading

Na YouTubeu je objavljena audio snimka dijela govora predsjednika stranke HRAST i savjetnika ministrice kulture, Ladislava Ilčića oko kojeg se već danima lome koplja

Ladislav Iličić, predsjednik stranke HRAST i savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u utorak je sudjelovao na tribini o Istanbulskoj konvenciji u utorak su u Studentskom domu 'Stjepan Radić' zajedno sa studentskim kapelanom Damirom Stojićem. Ilčić je progovorio o menstrualnom ciklusu, a njegov su nastup mnogi ocijenili kao seksistički te pozvali na njegovu smjenu.

'Rodne teorije koje se uvode Konvencijom govore o tome da bih ja mogao reći 'OK, ja sam muškarac, ali ja biram da sam žena i ne smijem biti sputan tim organom nego moram biti drugog spola'. To je nemoguće. Postoje biološke razlike. Kod žena imate tu povezanost tjelesne i emocionalne komponente', naglasio je savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Autor: Forum.tm

Potom je na primjeru menstrualnog ciklusa objasnio svoje viđenje razlika muškaraca i žena. 'Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća', kazao je Ilčić, a javlja forum.tm.

  • +13
Ladislav Ilčić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-ova Kluba zastupnika Arsen Bauk pozvao je premijera Andreja Plenkovića i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek da smijene Ladislava Ilčića iz Ministarstva kulture.

'Kad ministrica nije smijenila svog savjetnika čim je čula što je rekao, time je prvenstveno sebe izložila poruzi i kritici, ali to je od danas njen problem. Kada predsjednik Vlade nije smijenio takvog savjetnika, a to vjerojatno nije napravio jer je glas koji u Saboru ima Hrast jako bitan, onda je na nama da kritiziramo premijera', rekao je Bauk, dodajući kako pristajanje na toleriranje nasilja, pristajanje na stereotipne rodne uloge, na šutnju o ovakvim stvarima od nas čini neodgovorne političare.

'Ovo je duboko sramotno i pokazuje da kolega Ilčić ima problema sa svojom seksualnošću. On ima problem i s rodnom ravnopravnošću. On nije za to da žena bude ravnopravna. On ženu direktno stavlja u zapećak i ima očit problem, ali problem imaju i ministrica i premijer. On očito ne može savjetnik i jednostavno ga treba maknuti iz političkog života jer radi štetu svima nama, kao i svojoj stranci', kazala je zastupnica Mosta Ines Strenja Linić.

Prozvana ministrica kulture kazala je pak kako je Ilčić na tribini nastupao kao predsjednik HRAST-a, ne kao njezin savjetnik.