ZNANSTVENICI IZNENAĐENI

Poslušajte misterioznu 'pjesmu' kometa

14.11.2014 u 10:47

Bionic
Reading

Rosettin Plasma Consortium (RPC) otkrio je da komet 67P/Churyumov-Gerasimenko u svemir šalje signale koji nalikuju na neku 'kozmičku pjesmu'

Ovu misterioznu 'skladbu', oscilacije u magnetskom polju ledenog tijela, zabilježio je PC-Mag, jedan od pet uređaja na orbiteru Rosetta koji je u srijedu obilježio povijest svemirskih istraživanja spustivši prvi lender na površinu nekog kometa.

Naravno, ova pjesma ne može se čuti golim ušima – to nisu zvučni nego magnetski valovi. Osim toga, oscilacije su na vrlo niskim frekvencijama između 40 i 50 miliherca dok ljudsko uho čuje raspon između 20 Hz i 20 kHz. Znanstvenici su stoga povećali frekvencije za oko 10.000 puta kako bismo ih mogli čuti.

RPC je skup od pet instrumenata na Rosetti koji bilježe informacije o plazmi što okružuje jezgru kometa. Plazma je jedno od četiri stanja materije (kruto, tekuće, plinovito i plazma), odnosno to je naziv za ionizirane plinove koji se sastoje od slobodnih nabijenih čestica iona i elektrona. Dobar je vodič električne struje i snažno reagira na električno i magnetsko polje.

Instrumenti RPC-a konstruirani su tako da istražuju cijeli niz različitih fenomena, među kojima i djelovanje solarnih vjetrova na 67P/C-G, promjene u aktivnostima kometa, strukturu i dinamiku kome (atmosfere kometa sazdane od plazme), te fizikalna svojstva jezgre kometa i njegove površine.

Znanstvenici pretpostavljaju da misteriozna pjesma nastaje kada komet ispušta neutralne čestice u svemir gdje se one u procesu ionizacije pod utjecajem Sunčeva vjetra pretvaraju u nabijene ione. No konkretan mehanizam te pojave tek treba utvrditi.

'Ovo je vrlo uzbudljivo jer nam je potpuno novo. Nismo očekivali takvo što i još uvijek radimo kako bismo shvatili fiziku ovog zbivanja', rekao je voditelj istraživanja na RPC-u Karl-Heinz.

Zabilježene signale u pjesmu je pretvorio njemački skladatelj Manuel Senfft.