CARINSKE ZAPLIJENE

Posljednja Oreškovićeva odluka razveselila je mnoge

Bionic
Reading

Jedna od odluka koju je odlazeći kabinet premijera Tihomira Oreškovića morao pod hitno donijeti kako bi se izbjegle štete za građane jest i imenovanje članova Povjerenstva za besplatnu dodjelu strane robe. Radi se o dodjeli hrane, odjeće, vozila, elektroničke opreme i ostale robe koju je Carina zaplijenila u svom nadzoru i stavila na raspolaganje spomenutom povjerenstvu.

Da Vlada nije imenovala novo povjerenstvo, roba bi trunula na carinskim zalihama umjesto da posluži svrsi, piše Slobodna Dalmacija

'Korisnici besplatne dodjele različitih vrsta i količina robe kao što su hrana, odjeća te razni dodaci odjeći, elektronička i računalna oprema i vozila su, među ostalima, Crveni križ i Caritas, humanitarne udruge, pučke kuhinje, domovi za stare i nemoćne i bolnice', naveli su u Carini koja na raspolaganje spomenutom Vladinu povjerenstvu daje sve što zaplijeni osim droge, cigareta, vina i alkoholnih pića.

Drogu i cigarete spaljuju, a alkoholna pića i vino prodaju - iz tih izvora Carina je lani ostvarila prihod od 9,5 milijuna kuna.

Prema pravilniku o dodjeli strane robe, ona se, osim humanitarnim organizacijama i institucijama koje skrbe za starije, nemoćne i potrebite, može uputiti i sportskim klubovima, znanstvenim organizacijama i neprofitnim udrugama. Potrebno je da se udruge same jave Povjerenstvu sa zahtjevom za dodjelu hrane, odjeće ili neke druge zaplijenjene robe.