oglasili se proizvođači

Posljedice ograničavanja cijena: Evo zašto nema šećera na policama

14.09.2022 u 21:22

Bionic
Reading

Prazne se skladišta šećera, a police u nekim trgovinama već su prazne. Zašto šećera nema na policama i s kakvim gubicima rade vlasnici trgovačkih lanaca zbog zamrzavanja cijena provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

I dok u jednim trgovinama šećera nema na policama, ili je ograničena kupnja, u drugim trgovinama ga još uvijek ima, ali ne zadugo.

"Mi imamo na policama jos uvijek šećera, ali ne garantiram da će ga dalje biti od nedjelje, ponedjeljka, utorka. Jer jednostavno nemam računa šećer uvoziti iz Austrije, Srbije. Moram ga dvije do tri kune skuplje platiti nego što ga stavljam na policu", pojašnjava vlasnik trgovine Marijan Živković za Dnevnik Nove TV.

"Mislim da svako kućanstvo ne troši mjesečno više od kilu šećera", smatra Josipa iz Županje. Dragan iz Županje sumnja da će biti nestašice. Možda kratkoročno, ali duže vremena ne, kaže.

Iako su kupci optimistični, trgovci nisu. "Vi da danas izađete na burzu, možete šećer dobiti za 30 dana", pojašnjava Živković.

Hrvatska je prošle godine uvezla više od 58.000 tona šećera, najviše iz Slovenije. A izvezli smo gotovo dvostruko više. Hrvatska je do nedavno imala tri tvornice šećera - u Virovitici, Osijeku i Županji. Sada radi samo jedna u Županji, koja je prošle godine proizvela 120.000 tona šećera, što je dovoljno za naše potrebe

"S obzirom na sušni period, očekujemo manji urod šećerne repe za 20 posto. Prošlogodišnja proizvodnja šećera je bila u cijelosti dostatna za potrebe hrvatskog tržišta", umiruje direktor Sladorane Županja Željko Zadro.

  • +16
Paket pomoći Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Da nema straha od nestašice ističu i u Ministarstvu gospodarstva. Iz Ministarstva gospodarstva kažu mi da šećera ima dovoljno na tržištu i da nestašice neće biti te kako Strateške robne zalihe u svojim skladištima imaju planom predviđene količine.

Iako iz Ministarstva tvrde da će šećera biti dovoljno, neki trgovci kažu da je Vlada zamrzavanjem cijena pogriješila.