borba s inflacijom

Mali trgovci šokirani ograničenjem cijena: 'Dovedeni smo pred zid. Nabavio sam šećer po 9,50, a prodajem po kunu i pol manje'

12.09.2022 u 17:58

Bionic
Reading

Mali trgovci su, blago rečeno, šokirani odlukom Vlade o ograničenju cijena. Kako bi izbjegli gubitke, pojedini su odlučili povući s polica artikle koji su se našli na Vladinom popisu. Predsjednik Saveza udruga malih trgovaca (SUMT) upozorava da će dio njih morati zatvoriti svoje dućane ako se trenutna uredba bude provodila bez izmjena

Savez zastupa interese gotovo 80 posto malih trgovaca u Hrvatskoj. Ima 737 članova, a oni ostvaruju gotovo tri tisuće radnih mjesta u 750 trgovina.

Podsjetimo, Vlada je ograničila cijene ulja, brašna, mlijeka, šećera, piletine (cijelo pile), svinjetine (vrat s kosti i lopatica bez kosti) te miješanog mljevenog mesa.

'Cijene predviđene uredbom Vlade su ispod nabavnih cijena, što znači da bi trgovci u tom slučaju gubili dio cijene i kompletni PDV koji plaćaju državi', kaže za tportal Aščić.

Uz to, trgovci su u opasnosti od plaćanja kazni zbog dumpinga, odnosno prodaje ispod nabavne cijene robe, što je zabranjeno Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

'Svi smo mi nabavljali robu ispod cijena po kojima bismo je sad morali prodavati. Tako da smo, osim što imamo gubitke, još u prekršaju', upozorava Aščić.

Njegova tvrtka Aska trgovine, s 50-ak prodajnih mjesta u Slavoniji i Baranji, zasad se drži Vladine uredbe i spustila je cijene. Međutim Aščić ne zna hoće li tako i nastaviti ili će morati, kao i neki njegovi kolege, povući robu s polica.

'Uzmimo samo šećer. Nabavio sam ga za 7,60 kuna, a s PDV-om 9,50 kuna. Sad ga moram prodavati po 7,99 kuna, što je gubitak od 1,50 kunu po kilogramu. Na zalihi ga imam oko 10 tona. Znači, samo na jednom artiklu izgubit ću 15.000 kuna. I tako je praktički sa svim artiklima', upozorio je Aščić.

Prema njegovim saznanjima, odluka Vlade zatekla je nespremne i velike trgovačke lance. Pojedini su, kaže on, također povukli neku robu s polica.

  • +6
Rast troškova života Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Razumijemo odluku Vlade i poštujemo je. Nalazimo se u nezapamćenoj krizi tijekom koje svi moramo ponijeti teret odgovornosti. Međutim mislim da su prejudicirali stvar. Prvo su se trebali dogovoriti s dobavljačima kako bi nam ulazne cijene bile prihvatljive. Zatim su nam trebali dati vremena da prodamo zalihe po starim cijena. A onda da se, primjerice od 1. listopada, ide u nabavu nove robe po cijenama koje bi Vlada dogovorila s dobavljačima', smatra Aščić, dodajući kako su zasad samo Dukat i Vindija izašli u susret trgovcima te su spustili cijene mlijeka.

Upozorava da je i dosad trgovcima bilo ugroženo poslovanje zbog drastičnog rasta troškova energenata.

'Mnogi trgovci, članovi Saveza, zovu me. Najavljuju da će ugasiti poslovanje. Dugo sam u ovom poslu i znam kad netko kuka bez razloga. Sad su stvarno dovedeni pred zid i ne znaju što da rade. Vjerujem da će Vlada imati sluha i riješiti problem. Samo to treba biti što brže. Vrijednost postojećih zaliha mjeri se u desecima milijuna kuna. Ako se ništa ne napravi, naši članovi će izgubiti milijune', rekao je Aščić.