donacija medicinske opreme

Posebni predstavnik EU: Pomažemo BiH kao da je članica EU-a

06.07.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Posebni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler izjavio je u ponedjeljak u Mostaru, gdje je uručio vrijednu medicinsku donaciju, da EU u vrijeme koronavirusa tretira tu državu kao da je članica Unije, te je pozvao vlasti da ubrzaju reforme kako bi ostvarili koristi pravoga članstva

'Mi želimo vidjeti BiH kao dio Europske unije. BiH je u cijelom ovom postupku tretirana kao jedna od članica EU, kroz zelene koridore, kroz nabavku medicinske opreme. To pokazuje solidarnost koju EU ima prema BiH', rekao je Sattler u Mostaru.

On je ravnatelju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru uručio donaciju od četiri respiratora i ultrazvučni aparat.

Po riječima austrijskog diplomata uz potporu medicinskom sektoru od 7 milijuna eura, EU je snažno podržala i gospodarstvenike koji su u velikim problemima zbog koronakrize.

'Hercegovina je naročito pogođena jer je ovdje bio razvijen turizam koji je jako pogođen. Aktivni smo i radimo i na tom polju. Izdvojili smo 70 milijuna eura za gospodarski sektor i poduzeća', dodao je Sattler. Pozvao je vlasti BiH da ubrzaju reforme kako bi zemlja ubrzala pristupanje Europskoj uniji.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Ante Kvesić zahvalio se na donaciji Europskoj uniji ističuću kako se radi o iznimno vrijednoj pomoći u vremenu kada se ponovno razbuktava zaraza koronavirusom.

'Oprema koju smo dobili je vrhunska. Situacija se opet usložnjava, ja se nadam da je ovo jedan trenutak, svi smo popustili u pažnji, imamo porast broja pacijenata. Mislim ipak da ćemo to uspjeti blokirati', rekao je dr. Kvesić.