Samozatajni izborni slavljenik

Posavec usvojio Milanovićevu retoriku: 'Tjerat ćemo sve k'o vrag grešnu dušu'

18.04.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Međimurski župan Matija Posavec (43) sinoć je imao puno razloga za slavlje. Njegova Nezavisna platforma Sjever (NPS), koja okuplja nezavisne načelnike i gradonačelnike u 3. izbornoj jedinici, osvojila je dva saborska mandata, dvostruko više od onog što su joj projicirale predizborne ankete. Time je u fokus došao i Posavčev koalicijski potencijal

'Drago mi je da je NPS, politička platforma koja je osnovana prije šest mjeseci, prepoznata kao platforma ozbiljne, iskrene, jasne i čiste politike, politike razvoja našeg sjevera', komentirao je Posavec, skromno kao i obično, dva osvojena mandata. No onda je zakucao. 'Tjerat ćemo sve k'o vrag grešnu dušu da odobravaju projekte i realiziraju ono za što se mi borimo već godinama', rekao je čelnik NPS-a u stilu predsjednika Zorana Milanovića, računajući na to da će ih se ubuduće itekako pitati kako će se razvijati sjever Hrvatske.

Među najvažnijim predizbornim obećanjima NPS-a bili su povratak bolnica županijama, izgradnja 15 domova za starije na sjeveru, osiguravanje jednosmjenske nastave u svim školama i reforma sustava predškolskog odgoja, kao i zalaganje za to da sjever dobije brzu željeznicu te mrežu brzih cesta.

U sinoćnjem zanosu Posavec je NSP proglasio iznenađenjem izbora, no zapravo je očekivao tri mandata. U kampanji je tvrdio da je to dostižan cilj, gledajući rezultate anketa, ali i preferencijalne glasove koje su ljudi s te liste osvojili na prošlim parlamentarnim izborima.

Ipak, očito je da su i dva osvojena saborska mandata svakako trijumf za listu čiji je sam nositelj zapravo prilično nepoznat izvan matične regije hrvatskog sjevera. Ovakvim uspjehom Posavec je definitivno zbacio politički teret u vidu USKOK-ove optužnice za trgovanje utjecajem te primanje i davanje mita. To mu, istina, nije naudilo ni na prijevremenim lokalnim izborima krajem 2021., kada je premoćno pobijedio već u prvom krugu izbora, nakon što je zbog optužbi, pa i uhićenja u rujnu iste godine, dao ostavku na funkciju župana.

Izvor: Pixsell / Autor: <script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MXFuLDc0RW4sMA=="></script>

Uhićenje ga nije ni okrznulo. Dapače, pomeo je konkurenciju iako u kampanji nije imao nijedan jumbo plakat, letak ili billboard, dok su neki njegovi rivali u političku utrku uložili ozbiljan novac. Primjerice, Fokusov kandidat Darko Zver tada je 'podmazan' s gotovo 248 tisuća kuna dok je Posavec ukupno potrošio manje od 30 tisuća kuna, uglavnom za poruke biračima u tiskanim medijima i na portalima. Za kampanju 2021. imao je samo jednog donatora, Dražena Novaka, koji mu je dao tisuću kuna.

Ove godine Posavec je u privremenom financijskom izvješću prikazao donacije Ivice Bakse i Filipa Topolnjaka, u pojedinačnim iznosima od 2000 eura, a troškovi NPS-a iznosili su gotovo 12 tisuća eura za poštanske usluge, tisak i oglašavanje u elektroničkim medijima.

Matija Posavec: 'Buduću hrvatsku vladu formirat će lijevi centar i mi ćemo tu vladu podržati' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Krajem ožujka NPS je potpisao deklaraciju o političkoj suradnji sa savezom Naša Hrvatska, sastavljenim od Socijaldemokrata, Hrvatskih laburista – stranke rada i Demokrata. S Posavcem, na tu suradnju obvezali su se i IDS, koji je na jučerašnjim izborima osvojio tri mandata, te PGS, koji je umalo izvojevao svoj prvi parlamentarni mandat. Ideja o tom savezu bila je utemeljena, kako je pojasnio Posavec, na stvaranju moderne, pristojne i građanske države, s usmjerenjem da se Hrvatska gospodarski razvija po uzoru na najrazvijenije regije – a to je hrvatski sjever.

U konačnici, birači nisu honorirali Socijaldemokrate, ali su zato NPS-u i IDS-u širom otvorena vrata prema možebitnoj vladi lijevog centra - iako malo tko u ovom trenutku može zamisliti kako bi u Hrvatskoj funkcionirala tzv. manjinska vlada, kao jedina teoretska mogućnost formiranja vlasti dosadašnje oporbe.

Posavčevi poslovi: Od medija do autoškola

Posavec slovi kao umiveni i umjereni političar. Za hrvatske pojmove relativno je mlad političar, rođen 1980. u Čakovcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu stekao je akademski naziv magistar inženjer prometa, a završio je i stručno usavršavanje za odnose s javnošću i politički marketing.

Prema službenoj biografiji, prvo zaposlenje našao je 1996. na čakovečkoj postaji Radio 1, gdje je od voditelja napredovao do urednika. Za lokalne tjednike pisao je o politici i gospodarstvu, a bio je i redovni saborski izvjestitelj za međimurske medije. Na prelasku stoljeća zapošljava se u tvrtki Auto-stop u Čakovcu kao predavač i stručni voditelj u autoškolama, a postao je i potpredsjednik Regionalnog saveza Hrvatske zajednice autoškola.

  • +10
Čakovec: Doček izbornih rezultata u stožeru Nezavisne platforme Sjever Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Glasnogovornik Međimurske županije bio je od 2005. do 2006. godine, a nekoliko godina kasnije došao je na funkciju zamjenika župana. Na lokalnim izborima 2013., kao kandidat koalicije HNS-a, HSS-a, HSLS-a, Međimurske stranke i Saveza hrvatskih umirovljenika i seniora, izabran je za međimurskog župana. Taj uspjeh ponovio je na izborima 2017., pa opet 2021. godine, s najboljim rezultatom od 65 posto glasova u prvom krugu.

Bio je HNS-ovac od 2004. godine, obnašajući brojne visoke stranačke dužnosti. Iz stranke izlazi 2019. godine, nakon što se razišao s tadašnjim predsjednikom stranke Ivanom Vrdoljakom jer je gurnuo HNS u koaliciju s HDZ-om. Upitan tada zašto nije odmah po sklapanju te koalicije napustio HNS, kao što su to učinili svi kojima je to bila neprihvatljiva opcija i formirali GLAS, rekao je da je to bilo deset dana nakon izbora i 'bilo bi neodgovorno da sve te ljude ostavim na cjedilu'.

'Najlakše je stvari mijenjati iznutra. Pokušavao sam mijenjati stvari, ali nekad treba presjeći i reći - dosta', kazao je Posavec, najavljujući da 'nastavlja vožnju u petoj brzini za razvoj Međimurja'. I nastavio je, čak i s optužnicom na ramenima.

Nezavisna platforma Sjever predala liste Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U veljači, niti dva mjeseca prije izbora, potvrđena je optužnica koju je 2022. podigao USKOK protiv međimurskog župana Posavca za zloporabu ovlasti i primanje 10.000 kuna mita kako bi njegov suoptuženik Josip Kobal bio ponovno imenovan za člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste.

Posavec je optužen i da je, koristeći autoritet župana, od međimurskog pročelnika Milorada Novkovića zatražio da u županijskom Odsjeku za imovinsko-pravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice, na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njenoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave, iako nije bilo sistematizirano nijedno takvo radno mjesto. Tužiteljstvo tvrdi da je Novković na županov zahtjev izmijenio pravilnik o sistematizaciji te raspisao javni natječaj kako bi najbolji rezultat ostvarila nećakinja Posavčeve poznanice, a ona je tada i dobila taj posao.

Skromna imovina

Prema imovinskoj kartici iz 2021., Posavec kao župan zarađuje oko 16.000 kuna, a supruga, zaposlena u odvjetničkom uredu, ima mjesečnu plaću od 6300 kuna. Supruga je vlasnica stana od 70 metara četvornih u Čakovcu, vrijednog 750.000 kuna. Oranicu od 800 kvadratnih metara procjenjuju na 225.000 kuna, a garažu od 16 kvadratnih metara na 110.000 kuna. Od pokretnina, Posavec je prijavio samo automobil Renault Espace, kupljen na leasing za gotovo 30.000 eura.

Posavca terete i da je pomogao pri zapošljavanju još jedne osobe u županijskom Upravnom odjelu za opću upravu, iako po broju bodova na testiranju nije zadovoljila ni ostvarila pravo izlaska na intervju.

U rujnu 2021. priznao je krivnju te podnio ostavku na mjesto župana, zbog čega nije ni dana proveo u Remetincu, već se branio sa slobode. No kasnije se, kako navodi Večernji list, predomislio i oko ostavke i oko priznanja. Što se ostavke tiče, išao je na nove izbore i premoćno pobijedio. A što se priznanja tiče, iznio je novu obranu, u kojoj je tvrdio da nije počinio ono za što ga tereti USKOK. I sada u optužnici postoje dva njegova iskaza, odnosno dvije obrane.