SAD KREĆE PRAVA IGRA

Politolog o pregovorima: 'Čuli smo sinoć DP i gdje je njihova granica'

18.04.2024 u 10:06

Bionic
Reading

Nakon podulje izborne noći, DIP je obradio gotovo sve izborne listiće. Prema posljednjim rezultatima, HDZ osvaja 61 mandat dok koalicija Rijeke pravde na čelu sa SDP-om osvaja 42 mandata

Treće mjesto ide Domovinskom pokretu s 14 mandata, Most dobiva jedan dok je stranka Možemo! na parlamentarnim izborima osvojila deset mandata. IDS i Nezavisna platforma Sjever dobili su po dva, a koalicija Fokus-Republika jedan mandat.

Koliko će komplicirano biti sastaviti novu Vladu, u Studiju 4 HRT-a komentirao je politolog i sveučilišni profesor Pero Maldini, a on smatra da HDZ ne može biti nezadovoljan rezultatima, bez obzira na to što nemaju dovoljno glasova da s aktualnim koalicijskim partnerima slože novu Vladu.

'Stoga će se otvoriti pregovori, vidjet ćemo s kim, najvjerojatnije da će to biti Domovinski pokret. Riječ je o stranci koja je nastala od nezadovoljnih članova uglavnom desnog krila nekadašnjeg HDZ-a i taj postotak, koji su oni unatrag pet, šest godina izgubili, otprilike odgovara postotku koji je dobio Domovinski pokret kao nova stranka na skroz desnom krilu', kazao je Maldini.

Podsjetimo, Domovinski pokret je tijekom kampanje uvjetovao da ne žele suradnju sa SDSS-om te strankom Možemo!, izjavljujući da neće biti ustupaka.

'Uvijek se u izbornoj kampanji koristi teško naoružanje kako bi se mobilizirao što veći broj birača i kako bi se potpora maksimalizirala. Kad se dođe za stol, onda se govori o realnim stvarima. Ne želim reći niti bi se moglo očekivati da će netko 'promijeniti ploču', to se osjeća kao izdaja birača, toga je bilo u prošlosti i te stranke su bile kažnjene. Čuli smo sinoć Domovinski pokret i gdje je njihova granica, ali nismo čuli što je njihov zahtjev da bi HDZ mogao na to reagirati i postaviti svoje granice iza kojih ne ide. To nije stvar za javnost, to ide u četiri oka i to je predmet pregovora', smatra politolog.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Luka Filipović / tportal.hr

'Naravno da su pregovori teški, ali situacija je takva da se pregovarati mora. Koliko će potrajati, ovisi o zahtjevima i sposobnostima stranaka da budu partneri. To može biti riješeno za tjedan dana, a može biti i za mjesec ili više dana. Tehnička vlada može voditi zemlju, ali to je vlada bez legitimiteta. Mislim da bi svima išlo u prilog da se to razriješi što prije', dodao je Maldini.