TKO je NAJMOĆNIJI ČOVJEK SLAVONIJE?

HDZ-ovac koji je dobio više glasova od šefa: 'Dolazimo po Milanovića'

18.04.2024 u 09:49

Bionic
Reading

Jedan od najmoćnijih HDZ-ovaca, Ivan Anušić, dobio je na parlamentarnim izborima 2024. najveći broj preferencijalnih glasova od svih kandidata koji su se natjecali u toj političkoj areni

Ivan Anušić je u 4. izbornoj jedinici dobio 44,30 posto glasova, odnosno 37.527 preferencijalnih glasova. Usporedbe radi, predsjednik stranke Andrej Plenković je u 1. izbornoj jedinici osvojio 33.066 glasova birača.

Politički vrlo snažan HDZ-ovac već sinoć je kazao da nema ništa protiv suradnje s Domovinskim pokretom, rekavši da je to 'stvar pregovora'. 'Hoće li to tako biti ili neće, vidjet ćemo što će biti kad se prebroje mandati i kad se složi 76 ruku', rekao je sinoć za N1.

O Milanoviću je rekao da je na nekorektan način pokušao formirati Vladu te time samo razbucao SDP i osigurao da Peđa Grbin nikada ne postane premijer. 'U 12. mjesecu dolazimo po Zorana Milanovića', zaključio je sinoć Anušić.

Politički put Ivana Anušića

Aktualni župan Osječko-baranjske županije, ministar obrane te potpredsjednik Vlade bez sumnje je najmoćniji čovjek Slavonije.Nakon rata završio je srednju školu te upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu. Osim toga, otac četvero djece bio je predsjednik i trener u Kickboxing klubu Antunovac od 2002. do 2005.

Kako smo pisali u studenom 2023. kada je postao ministar obrane, U HDZ je prešao u trenutku pritvaranja Ive Sanadera, kad je stranka bila na najnižim razinama. Antunovčani su mu tada otvoreno govorili da 'više neće glasovati za njega'. No unatoč tome, na lokalnim izborima ponovno je osvojio mandat, i to s gotovo 70 posto glasova u prvom krugu. Otad se Anušić samo uspinje na političkoj ljestvici.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ante Srzić / tportal.hr

Anušiću je trebalo šest i pol godina da napreduje od načelnika Antunovca, mjestašca pokraj Osijeka, do ministra obrane u Plenkovićevoj Vladi. U međuvremenu je bio župan Osječko-baranjske županije te se tijekom godina penjao po hijerarhiji vladajuće stranke.

Član HDZ-a postao je 2011., nakon što je više godina proveo kao član HSP-a. Neko vrijeme bio je i nezavisni političar. Poslije izbora 2009. razišao se s Antom Đapićem, a 2013. ponovno je dobio izbore, no ovaj put kao HDZ-ovac. Godine 2014. pobijedio je na unutarstranačkim izborima te postao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a. U Sabor je prvi put izabran 2015. godine, u vrijeme kad su HDZ vodili Tomislava Karamarko i Milijana Brkić.

Ne ustručava se sukobiti s Plenkovićem

Iako se Anušića smatralo HDZ-ovcem na desnom spektru, Plenković je s njim ostvario suradnju te je Slavonac postao potpredsjednik stranke. Na izborima 2020. njegova je lista osvojila osam mandata u Saboru, čime je Anušić nastavio uspješan niz u svojoj županiji.

No nije baš bajan odnos šefa HDZ-a i Anušića jer je često kritizirao unutarstranačku politiku, zbog čega ga je Plenković prozivao, a ponekad mu i javno odbrusio.

Burna prošlost

Prilikom jedne predizborne kampanje doznali smo i da je Anušić 1999. zaradio kaznenu prijavu zbog tučnjave s policajcima. 'Ne bježim ni od čega iz svoje prošlosti, pa tako ni ovaj slučaj nisam nikada skrivao. Jesam, potukao sam se tada', priznao je te dodao da je to bio 'trenutak mladosti i ludosti' koji se dogodio kad je imao 25 godina.