VELIKO NATJECANJE

Poručnica Antolić pobjednica Štita domovine: 'Cijelu godinu kontinuirano se pripremam'

08.09.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Zagreb je domaćin ovogodišnjeg Štita domovine, najvećeg policijskog natjecanja koje je dalo najspremnijeg hrvatskog policajca. Kvalifikacije su održane u srijedu i četvrtak, a danas je završena utrka. Više od 70 natjecatelja u četiri kategorije odmjerilo je snage u Zagrebu i okolici na policijskom sportskom natjecanju koje je poprimilo i međunarodne razmjere

Poručnica HV-a Ana Antolić prva je prošla rutom dugom 35 km noseći 10 kg opreme, za što joj je bilo potrebno točno pet sati i 30 minuta.

'Cijelu godinu kontinuirano se pripremam i mislim da je za ovakve napore i natjecanja bitan kontinuitet', rekla je Antolić za HTV-ov središnji Dnevnik. 'Inače civilno trčim polumaratone, tako da je ovo bio trening', dodala je.

Antolić je rekla i kako joj je zbog nadmorske visine, sunca i terena ovo bilo jedno od najtežih natjecanja. Osjećaj kad je prošla kroz cilj bio je, kaže, neopisiv. 'Meni prvenstveno predstavlja ponos nositi odoru na ovom natjecanju, predstavljati MORH i Oružane snage, tako da su emocije danas bile neopisive', istaknula je Antolić.

  • +13
Proglašenje pobjednika policijskih igara "Štit Domovine" Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon pobjede prišla joj je i jedna djevojčica, kojoj je, kako je otkrila, rekla da je "čast nositi ovu odoru naših očeva i djedova koji su branili ovu domovinu".

Štit domovine nije samo natjecanje, nego i dokaz visoke sposobnosti i spremnosti policije i vojske u izvanrednim situacijama.

'Ovo je dan koji smo svi čekali. Spremala sam se oko 6 mjeseci. Terensko trčanje, cestovno trčanje, trčanje pod opterećenjem, treninzi snage. Napokon smo dočekali dan kada ćemo dokazati da mi to možemo i da pokažemo što smo sve davali od sebe', rekla je Nives Šimić iz PU zagrebačke. 'Ovo je zahtjevno, ovo nije samo trčanje, ovo nije samo hodanje, ovo je jedna kompletna provjera sposobnosti i spremnosti hrvatske policije da izvrši sve zadaće koje se pred nju postavljaju, kako u miru, a tako je bilo i u ratu', ustvrdio je Ivica Oso iz PU brodsko-posavske.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić / Pixsell

Snalaženje u prostoru, spuštanje niz liticu, rukovanje oružjem dok iz zatvorenog i mračnog prostora treba spasiti taoce, samo je dio onoga što su prošli u utrci. 'Moram iskreno reći, mi sedam mjeseci radimo uz podršku Ravnateljstva policije, pripreme i sve ostalo, provjereni tim od dvadesetak ljudi danima i danima. Bili smo na stazi prije svega kako bi bila sigurna, da nitko ne nastrada', rekao je Andrija Živković, voditelj natjecanja iz PU brodsko-posavske.

Jedinstvena utrka

Ovo je jedina takva utrka u svijetu, koja uz aktivne djelatnike okuplja i veterane. Od 73 natjecatelja njih petero kalilo je svoj put u specijalnoj policiji tijekom Domovinskog rata. 'Moje srce je veliko kada sam ovdje s ovim mladim specijalcima i mladim policajcima. Kada sam se vratio opet na stare vode neke, moje srce je stvarno veliko i jako sam sretan zbog toga', dodao je Josip Marić iz specijalne policije RIS-a u Kutini. Svakomu od njih čast je predstavljati svoju postrojbu na ovako zahtjevnom natjecanju jer ovamo su došli najizdržljiviji i najspremniji.