ZBOG BOLNIH MJERA ŠTEDNJE

Portugalci na lokalnim izborima kaznili vladajuće

30.09.2013 u 08:58

Bionic
Reading

Portugalci su na lokalnim izborima održanim u nedjelju kaznili vladajuće socijaldemokrate zbog bolnih mjera štednje, koje su uvjet dobivanja financijske pomoći EU-a i MMF-a, a veliki broj glasova dali oporbenim i neovisnim kandidatima

Preliminarni rezultati i izlazne ankete pokazali su da je Antonio Costa iz oporbene Socijalističke stranke ponovno uvjerljivo izabran za gradonačelnika Lisabona dobivši više od polovice glasova, što je deset posto više u odnosu na njegov rezultat 2009. godine.

Neovisni kandidat Rui Moreira postao je gradonačelnik drugog najvećeg portugalskog grada Porta gdje je mjesto uzeo Socijaldemokratskoj stranci (PSD) koja je tek treća po broju dobivenih glasova.

'Sudeći po prvim rezultatima neće se pogriješiti ako se kaže da je PSD pretrpio veliki poraz. Ostaje za vidjeti hoće li socijalisti dobiti sve što je PSD izgubio ili će te glasove podijeliti s neovisnima', rekao je Marques Mendes, bivši PSD-ov ministar.

Na izborima za gradonačelnike svoju je kandidaturu istaknulo rekordnih 80 neovisnih kandidata dok ih je na lokalnim izborima 2009. bilo 54.

Još nisu prebrojani glasovi iz više stotina općina no djelomični rezultati pokazuju da portugalski socijalisti uvjerljivo vode s 40 posto. PSD osvaja 34 posto no socijaldemokratima pomaže rezultat njihovih koalicijskih partnera iz CDS-PP-a koji osvajaju sedam posto glasova.

Konačni rezultati izbora trebali bi biti poznati u ponedjeljak.

Lokalni izbori održani u nedjelju prvi su otkako se 2011. Portugal obratio Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj uniji za pomoć od 78 milijardi eura a izborni rezultati ukazuju na razočaranje birača tradicionalnim strankama.

Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva je rekao da, bez obzira na rezultate lokalnih izbora, budućnost sadašnje vlade nije u pitanju. 'Jasno je da vlada ne ovisi o ovome, to su lokalni izbori', rekao je Cavaco Silva novinarima.