portret

Dijete je imigranata i nevjerojatno sklon gafovima. Tko je Humza Yousaf, novi škotski premijer

28.03.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Nakon irskog premijera Lea Varadkara te britanskog premijera Rishija Sunaka, i Škotska je za premijera izabrala osobu imigrantskog podrijetla. Humza Yousaf pobijedio je u utrci za nasljednika Nicole Sturgeon na čelu Škotske nacionalne stranke

Škotski parlament Holyrood u popodnevnim satima potvrdio je Humzu Yousafa za novog premijera, čime je on s 37 godina postao najmlađi škotski premijer.

Nakon što je osvojio izbore za vođu Škotske nacionalne stranke, Yousaf je postao prvi čelnik neke nacionalne stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu koji potječe iz etničke manjine, ali i prvi musliman na čelu neke velike nacionalne stranke.

Rođen je 1985. u Glasgowu i dijete je prve generacije imigranata. Naime otac mu je rodom iz Pakistana, a majka mu je rođena u Keniji, no njezina obitelj vuče porijeklo iz Indije. Sam Yousaf često je javno govorio o rasizmu s kojim se suočavao zbog svog porijekla. Tako je na početku utrke za čelnika stranke bio prisiljen pozvati policiju nakon što je navodno primio prijetnje, a 25-godišnji muškarac i 35-godišnja žena potom su uhićeni i optuženi.

Yousaf je pohađao privatnu osnovnu školu Hutchesons' u Glasgowu i počeo se zanimati za politiku tijekom mladosti. Političke znanosti izabrao je i za studij na Sveučilištu Glasgow te je diplomirao 2007. Za vrijeme studija učlanio se u Škotsku nacionalnu stranku.

Političku karijeru započeo je kao parlamentarni asistent zastupniku Bashiru Ahmadu, a kasnije je bio i asistent Nicoli Sturgeon te tadašnjem škotskom premijeru Alexu Salmondu. U škotski parlament ušao je 2011. s 26 godina kao najmlađi izabrani zastupnik. No samo godinu kasnije Salmond ga je povukao u škotsku vladu te je postao ministar za Europu i međunarodni razvoj.

Za vrijeme vladavine Nicole Sturgeon, 2016., imenovan je ministrom prometa. Šest mjeseci nakon što je preuzeo taj portfelj, Yousaf je imao prvi gaf te je kažnjen s 300 funti i šest kaznenih bodova nakon što ga je zaustavila policija dok je vozio automobil prijatelja koji nije imao kasko osiguranje.

Zbog promjena koje je Sturgeon provela u vladi 2018. imenovan je ministrom pravosuđa, a onda i 2021. ministrom zdravstva.

Kao ministar pravosuđa predložio je kontroverzni zakon o zločinima iz mržnje, zbog kojeg su neki strahovali da bi novo kazneno djelo raspirivanja mržnje moglo imati velik utjecaj na slobodu govora. Neki kritičari upozoravali su da bi knjižnice i knjižare mogle biti kazneno gonjene samo zato što imaju neke sporne knjige na svojim policama, a neki su smatrali da novi zakon potencijalno kriminalizira ljude zbog privatnih razgovora vođenih u vlastitom domu.

U kampanji se Yousafu na teret stavljalo to što 2014. nije bio na glasanju o gej brakovima u škotskom parlamentu. Nekadašnji lider SNP-a Alex Salmond tvrdi da je bio pod pritiskom islamske zajednice i svoje džamije da se ne pojavi, što budući škotski premijer demantira. Kazao je da je u trenutku glasanja bio na važnom sastanku o sudbini Škota koji je u Pakistanu bio optužen na smrt zbog blasfemije.

Bivši zamjenik Yousafove stranke Jim Sillars opisao je taj zakon kao 'jedan od najpogubnijih i najopasnijih koje je izradila neka vlada u suvremeno doba u bilo kojem dijelu Ujedinjenog Kraljevstva'. Prijedlog je na kraju usvojen nakon niza izmjena, no još nije proglašen zakonom.

Kontroverze su pratile Yousafa i na poziciji ministra zdravstva. Samo tri tjedna od imenovanja 2021. morao se ispričavati zbog nepotrebnog uznemiravanja javnosti jer je pogrešno ustvrdio da je desetero djece hospitalizirano zbog covida. Tijekom mandata pratile su ga i žestoke kritike zbog dugih lista čekanja, no on se branio argumentom da to nije problem vezan samo za Škotsku.

  • +14
Humza Yousaf Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Yousaf je nevjerojatno sklon gafovima. Osim što je tijekom kampanje sam sebe prozvao republikancem, u jednoj prilici, pokušavajući biti duhovit, izbjegle Ukrajinke upitao je 'gdje su im muškarci'.

Javnost je upoznata i s njegovim padom s romobila, što su zabilježile kamere. Naime Yousaf je tada liječio istegnutu Ahilovu tetivu te se vozio romobilom da bi brže stigao na sastanke. Nakon što je novinar snimku pada objavio na Twitteru, Yousaf je upitao: 'Da je itko drugi pao dok je bio na štakama, skuteru ili u invalidskim kolicima, bi li vaš prvi instinkt bio da to snimite i objavite na Twitteru?'

I prije nego što je pobijedio na stranačkim izborima proglašavan je 'kandidatom kontinuiteta', što ne čudi jer je bio jedan od najbližih suradnika premijerke Sturgeon. Vjeruje se da ga je ona postavila na čelo jednog od najtežih resora, zdravstva, kako bi ga pripremila za buduću ulogu lidera stranke i Škotske.

Yousaf je jedini od troje kandidata za lidera SNP-a koji je poručio da će osporiti blokadu britanske vlade na škotski zakon o rodnoj reformi. Kazao je da će pokazati neovisnost po tom pitanju samo ako stranka nastavi gurati 'progresivne vrijednosti'. Međutim dodao je da bi se obratio sudu samo ako bi bio uvjeren da će biti uspješan u osporavanju blokade.

Što se pak tiče škotske bitke za neovisnost, Yousaf se ipak pomalo distancirao od plana Sturgeon da sljedeće izbore iskoristi kao de facto referendum o tome. Smatra da prije svega treba osigurati 'dosljednu većinu' te da nije dovoljno imati ankete u kojima je podrška neovisnosti na 50 ili 51 posto. Međutim, kako bi ipak privukao tvrdokorne pristaše neovisnosti, kazao je da bi bio spreman raspisati izbore za škotski parlament da bi na taj način ispitao podršku za napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva.

'Svoj sam čovjek i radit ću stvari na svoj način. Imam puno divljenja, kao što možete zamisliti, za izvrstan posao koji je Nicola Sturgeon obavila kao premijerka. Ali ona je imala drugačiji pristup pri vođenju stranke. Ja bih se manje okružio uskim krugom ljudi, već bih tražio pomoć od 'velikog šatora'', poručio je Yousaf ranije u kampanji.