TUŽNA ISTINA

Porošenko: Rat se ne može dobiti samo vojnim sredstvima

08.09.2014 u 20:42

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u Mariupolju ocijenio da je nemoguće pobijediti u sukobu na istoku Ukrajine 'samo vojnim sredstvima', uputivši istodobno poziv ruskim trupama da se povuku, izvešćuje AFP dok je Reuters, pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti, prenio da se Porošenko s pet članica NATO-a dogovorio o direktnoj dostavi oružja.

'Nemoguće je samo vojnim sredstvima pobijediti u tom sukobu. Što više pritišćemo to je više ruskih trupa na našem teritoriju', rekao je Porošenko na konferenciji za novinare u Mariupolju, gradu koji je već danima meta napada separatista.

'Ako želimo najbrži način da ovdje uspostavimo mir i stabilnost, sve je vrlo jednostavno: povlačenje ruskih postrojbi i zatvaranje granica...mislim da nam mirovna inicijativa omogućuje taj rezultat, ali prekid vatre se nažalost krši i više od deset puta dnevno', reko je Porošenko.

Dodao je, kako prenosi AFP, da će od Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zatražiti 'po jednog predstavnika na svakoj opasnoj točki'. Najavio je i oslobađanje 1200 ljudi koje su zarobili proruski separatisti, ali nije pojasnio radi li se o razmjeni zarobljenika, kao što je dogovoreno u petak u Minsku.

RIA Novosti pak navodi priopćenje u kojem stroji da je Porošenko "s nizom NATO zemalja dogovorio direktnu opskrbu modernim naoružanjem koje će nam pomoći da se obranimo". Porošenkov pomoćnik je rekao da je u nedjelju na NATO summitu u Walesu s pet vojnih savjetnika iz članica Saveza dogovorena opskrba oružjem, ali četiri od pet zemalja su to brzo opovrgnule, piše Reuters.