crobarometar

Porast pesimizma: 68 posto građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru

24.04.2017 u 19:25

Bionic
Reading

Čak 68 posto građana smatra da Hrvatska ide u lošem smjeru, njih 24 posto misli suprotno, a samo osam posto ispitanika ne zna. Takav porast broja pesimista nije zabilježen od rujna 2016. godine

Rezultat je to redovitog istraživanja Dnevnika Nove TV Crobarometar za travanj.

HDZ-ovi birači gotovo su podijeljeni. Njih 49 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru, ali njih 41 posto misli suprotno. Još prije 30 dana 69 posto birača HDZ-a mislilo je da zemlja ide u dobrom smjeru.

Birači Mosta misle (64 posto) da zemlja ide u lošem smjeru, a da ide u dobrom, misli njih 28 posto; ne zna njih osam posto.

Većina ili 56 posto ispitanika ne daje podršku radu Vlade, a njih 33 posto odobrava Vladin rad. Ne zna njih 11 posto. Vladine politike odobrava 71 posto HDZ-ovih birača. Vladin rad ne podržava 54 posto Mostovih birača.

HDZ travanj završava s potporom od 32,2 posto, SDP uživa potporu 22,7 posto birača. Živi zid je sa 7,9 na trećem mjestu, a Most sa 7,7 četvrta je politička opcija, dok je mjesec prije bio na trećem mjestu s potporom od 8,6 posto.

IDS uživa potporu od 3,2 posto, Bandić Milan 365 trenutačno je na tri posto potpore, HSS ima potporu od 2,4 posto, a HNS 2,3 posto. Pametno trenutačno može računati na glasove 2,3 posto birača, a HSU ima 1,6 posto potpore.

Rad predsjednice Kolinde Grabar Kitarović odobrava 46 posto ispitanika, a isto tako 46 posto ispitanika ne odobrava rad predsjednice. Njih osam posto ne zna.

Predsjednica može računati na HDZ-ovo biračko tijelo koje ju podupire s 81 posto, ali 55 posto Mostovih birača ju ne podupire.

Predsjednica na 53 posto građana ostavlja pozitivan dojam, ali 40 posto je onih na koje je ostavila negativan dojam. Odmah iza nje slijedi Andrej Plenković o kojem 46 posto ispitanika ima pozitivan dojam, ali i 45 posto ima negativan dojam.

Božo Petrov i premijer Plenković na 46 posto građana ostavljaju pozitivan dojam, ali i na njih 43 posto negativan. A Davor Bernardić među biračima ostavlja 35 posto pozitivnog dojma, ali 46 posto je građana kod kojih je taj dojam negativan.

Istraživanje provodi Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 962 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/-3,6 posto.