CROBAROMETAR POKAZUJE:

Hrvatska ide u lošem smjeru, Živi zid prešišao Most

25.01.2017 u 20:12

Bionic
Reading

Dnevnik Nove TV objavio je Crobarometar - ispitivanje o politici koji provodi agencija IPSOS. Građani ocjenjuju političare, njihove politike, ali i testiraju političke stranke. Siječanj dovodi i do nekih trendova koji bi, ako se nastave, mogli dugoročno biti zanimljivi na političkoj sceni

Hrvatska, smatra 57 posto ispitanika, ide u lošem smjeru. Njih 33 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru dok ne zna njih 10 posto. U tri mjeseca lagano je s 51 na 57 posto rastao broj pesimista, a smanjivao se broj onih koji ne znaju kamo Hrvatska ide. Polako, ali sigurno Vladine politike podupire sve manje građana, javlja Dnevnik Nove TV.

U siječnju 47 posto ispitanika ne podupire Vladine politike, podupire ih njih 41 posto dok ne zna 12 posto ispitanika. Tu je za Vladu iznimno loš trend da iz mjeseca u mjesec raste broj građana koji ne podupiru politiku Banskih dvora od 36 posto u studenom prošle godine do 47 posto u siječnju ove godine.

Vlada će odraditi mandat

Zato raste broj građana koji misle kako će ova koalicija odraditi mandat do kraja, odnosno 76 posto ispitanika. Samo njih 16 posto misli suprotno i sve ih je manje i manje. Ne zna njih 8 posto.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zasigurno je gubitnica mjeseca i podijelila je svojim radom naciju. U ovom trenutku njezinu politiku podupire 47 posto ispitanika, a ne podupire njih 45, dok 8 posto ispitanika ne zna. No kada se zna da je ona još prije dva mjeseca imala potporu za svoju politiku od 58 posto, vidljiv je značajan pad. Tada njezinu politiku nije podupiralo 32 posto ispitanika.

HDZ završava siječanj gotovo identično kao i prošli mjesec, podupire ga 33,6 posto ispitanika, SDP pak već 4. mjesec pada i u siječnju uživa potporu od 22,4 posto birača. Živi zid postao je treća politička opcija s potporom od 9,5 posto ispitanika, na 4. mjestu nalazi se Most s potporom od 8,8 posto.