33 DONATORA NA MILIJUN STANOVNIKA

Porast darivatelja organa u Hrvatskoj

12.12.2012 u 22:24

Bionic
Reading

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik večeras je u Hrvatskom saboru izvijestio da je Hrvatska od 2001. do 2011. ostvarila porast darivatelja organa sa sedam na 33 na milijun stanovnika i pozicionirala se kao vodeća zemlja svijeta za bubreg, jetru i srce

Cesarik je to rekao tijekom rasprave o prijedlozima zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja i zakona o primjeni ljudskih tkiva i stanica koji su, zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, na dnevni red došli po hitnom postupku.

'Republika Hrvatska je, kao članica Eurotransplanta, zbog međunarodne razmjene organa već sada obvezna osigurati iste standarde kvalitete i sigurnosti organa za presađivanje kao i ostale članice Eurotransplanta, ujedno i članice Europske unije', dodao je.

Tim zakonskim prijedlogom se utvrđuju uvjeti za presađivanje ljudskih organa u svrhu liječenja, uključujući postupke darivanja, pribavljanja, testiranja, utvrđivanja obilježja darivatelja i organa, očuvanja, prijevoza i presađivanja organa. Zakonski prijedlog uređuje načela darivanja organa, način i uvjete uzimanja organa od žive ili umrle osobe te mjere zaštite darivatelja i primatelja organa.

Zakonom o primjeni ljudskih tkiva i stanica uređuje se područje kvalitete i sigurnosti ljudskih tkiva i stanica za primjenu kod ljudi sukladno zahtjevima direktiva EU-a. Taj zakonski prijedlog donosi odredbe o uvjetima darivanja, prikupljanja, uzimanja, testiranja, obrade, očuvanja, pohrane, raspodjele i primjene ljudskih tkiva i stanica.

Oba ova zakona bila su ranije uređena jednim zakonom, podsjetio je Cesarik.

Željko Reiner (HDZ) pozdravio je činjenicu da je Hrvatska po stopi darivatelja i transplantaciji organa među vodećima u svijetu, ali je, uz ostalo, upozorio i da se posebno financira jedino transplantacija rožnice, dok ostalo pada na teret bolnica kao, primjerice, banke kostiju, kože i srčanih zalisaka.

'Pokazali smo se kao dobrodušni, solidarni i da imamo osjećaj empatije. Bude li institucionalne potpore, broj transplantacija sigurno će se i povećati', ocijenio je Dražen Đurović (HDSSB). Iz oporbe su izrazili negodovanje što se o temi na kojoj bi javnost trebala senzibilizirati na plemenita djela raspravlja u kasni sat.

Hrvatski sabor ranije je kratko raspravio izmjene i dopune zakona o komunalnom gospodarstvu, a podržali su ih i iz oporbe jer će se prebacivanjem nadležnosti za rješavanje po žalbama iz ministarstva u županije, odnosno Grad Zagreb učinkovitije, brže i ekonomičnije rješavati žalbe građana.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš najavila je skoru reviziju zakona o komunalnom gospodarstvu budući da je riječ o 12. izmjenama i najdugovječnijem zakonu, iz 1995, otkad je niz djelatnosti prešlo u druge zakone.

Sjednica je nastavljena raspravom zakona o poštanskim uslugama kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU-a i uvodi potpuna liberalizacija poštanskih usluga od 1. siječnja 2013.