NAJVIŠE IZ AFGANISTANA

Porast broja osoba kojima je onemogućen ulazak u Njemačku

09.08.2016 u 13:16

Bionic
Reading

Njemačka pogranična policija je u prvih šest mjeseci ove godine 13.324 osoba onemogućila u ulasku u zemlju što je više nego u cijeloj protekloj godini, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova na upit stranke Ljevice, a kako u utorak prenose mediji

'Najviše osoba, njih 11.239 zaustavljeno je na kopnenoj granici između Austrije i Njemačke. U zračnim lukama ulazak u zemlju nije dozvoljen 2.030 osoba', stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova na upit stranke Ljevica u Bundestagu.

U čitavoj 2015., godini najvećeg vala izbjeglica, ulaz u zemlju onemogućen je 8913 osoba.

Najviše osoba kojima je ove godine onemogućen ulazak u Njemačku, jedna četvrtina, dolazi iz Afganistana.

Osobe su u najvećem broju slučaja vraćene zbog nedostatka putovnice ili vize. 193 osobe vraćene su zbog postojeće zabrane ulaska u Njemačku. 255 osoba je vraćeno jer je ocijenjeno da predstavljaju opasnost po sigurnost i zdravlje građana.

U prvoj polovini 2016. Njemačka je i protjerala mnogo više osoba, njih 13.743. što je više nego u čitavoj 2014. 75 posto protjeranih osoba je porijeklom iz neke od zemalja zapadnog Balkana a ostatak uglavnom otpada na državljane zemalja Magreba.

Njemačke vlasti se posljednjih tjedana nalaze na udaru kritika zbog činjenice da oko 30.000 stranaca boravi u Njemačkoj iako za to nema pravne osnove. Bombaš samoubojica koji se u srpnju raznio u Bavarskoj je bio sirijski izbjeglica koji je čekao protjerivanje.