bit će teško

Mazzocco Drvar tvrdi da je pandemija očistila zrak te otkrila kakvo nas ljeto čeka

05.05.2020 u 21:02

Bionic
Reading

'Možemo vrlo jednostavno reći - pandemija je jako očistila zrak', rekla je RTL-ova metereologinja Dunja Mazzocco Drvar

'Vidjeli smo već satelitske snimke koje pokazuju zagađenje Kine, kako je u najnaseljenijem dijelu Kine pala koncentracija dušikovog dioksida i to već na prijelazu iz siječnja u veljaču. I u Europi se isto tako dobro vidi smanjenje zagađenja, ono je naravno došlo nešto kasnije i lijepo se poklapa s dolaskom epidemije na naš kontient. Najbolje se na vidi u okolici Madrida i u industrijskom dijelu Italije', komentirala je RTL-ova metereologinja Dunja Mazzocco Drvar utjecaj pandemije na kvalitetu zraku.

Objasnila je kako je dušikov dioksid plin koji u najvećoj mjeri dobivamo od izgaranja fosilnih goriva, kao proizvod cestovnog prometa te da malo manje od 20 posto dolazi iz industrijskih procesa.

'Podaci iz Europe pokazuju da je koncentracija tog zagađivača u Portugalu, Španjolskoj, pala za više od 50 posto, a u Francuskoj i Italiji za više od 40 posto. Mi smo usporedili podatke iz Hrvatske za ožujak i travanj ove godine s prošlom godinom. U Splitu je zrak čišći za čak 54 posto, u Rijeci za 87 posto! U Zagrebu je to između 60 i 80 posto, ovisi o postajama. Nakon lockdowna 19. ožujka koncentracije naglo padaju osjetno niže te se zadržavaju', rekla je Mazzocco Drvar.

Podsjetila je i na situaciju s pijeskom koji je stigao iz Azije. Mazzocco Drvar ističe kako smo jedva dočekali 'ovaj topli dio godine u kojem smo računali da će širenje koronavirusa ipak biti nešto manje' te da sada imamo i nešto više temperature.

'Sezonske prognoze upućuju na nastavak topline i u sljedeća tri mjeseca. Uskoro nećemo govoriti o toplini, nego o vrućini. Prilično je izgledno da će se takav scenarij dogoditi u istočnim i jugoistočnim dijelovima Europe, a izgledno je da se i nastavlja suša, što odgovara virusu, a da ne govorim kako utječe na poljoprivredu', rekla je Mazzocco Drvar.