I PREMIJERKA SA SINDIKATIMA

Popijač: U Brodosplitu nema razloga za štrajk

20.09.2010 u 18:07

Bionic
Reading

Na današnjem sastanku premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima sindikata i Uprave Brodosplita dogovoreno je da će program restrukturiranja brodogradilišta biti što prije dovršen i da će sindikalci biti uključeni u pregovore s budućim vlasnikom

U roku sedam dana održat će se sastanak u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva na kojem će sindikatima biti predstavljen poslovni plan koji će Vlada poslati u Bruxelles, izjavio je novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević

Od Vlade smo dobili jamstvo da će se sve faze privatizacije splitskog brodogradilišta obavljati u skladu s raspisanim uvjetima natječaja, a premijerka je obećala da će svakih 15 dana održavati radne sastanke s predstavnicima resornog ministarstva i sindikata, dodao je Matijašević.

Današnji sastanak sazvan je nakon prijetnje radnika Brodosplita da će u srijedu, 22. rujna, organizirati masovni prosvjed na splitskim ulicama.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač ocijenio je kako nema razloga za prosvjed jer plaće i sva ugovorena prava radnika škvera nisu upitni.

Plaće idu i posao ide, ali moramo što prije završiti proces privatizacije, i u kontekstu pregovora s Europskom komisijom i normalnog funkcioniranja brodogradilišta', upozorio je Popijač.

Što se tiče zabrane ugovaranja novih brodova, sa čime su radnici Brodosplita posebno nezadovoljni, na današnjem sastanku jasno je rečeno da se ne dopušta ugovaranje novih poslova dok se ne pošalje poslovni plan u Bruxelles, rekao je Ozren Matijašević.

No, i bez te zabrane Uprava Brodosplita jasno je rekla da bi se vrlo teško ugovorili novi poslovi jer je, primjerice, u srpnju u Europi ugovoren samo jedan brod, kazao je Matijašević.

Posebno je upozorio kako je u slučaju propasti privatizacije splitskog brodogradilišta sasvim izvjestan odlazak u stečaj, a u okolnostima kada je imovina na pomorskom dobru i kad praktički škver nema svoje imovine, to može biti samo stečaj s likvidacijom.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević izrazio je pak nezadovoljstvo jer se 'ništa bitno nije promijenilo nakon ovog sastanka', posebno u vezi neugovaranja novih brodova.

Naše sindikalno povjereništvo sutra će donijeti odluku hoćemo li prosvjedovati ili pričekati tih sedam dana, a razloga za prosvjed ima iako smo krenuli u pravom smjeru, napomenuo je Dragičević.