PALA VELIKA RIBA AL KAIDE

Ponovno uhićen inspirator na teroristički napad u Baliju

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 09.08.2010 20:26
  • Objavljeno 09.08.2010 u 19:23
Abu Bakar Bashir

Abu Bakar Bashir

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Radikalni islamski klerik Abu Bakar Bashir, kako se vjeruje - duhovni vođa Al Kaide na jugoistoku Azije, uhićen je u Ciamisu, malomu mjestu na zapadu otoka Java, na jugoistoku Indonezije, gdje se nalazio u sklopu turneje po džamijama u kojima se promoviraju terorističke aktivnosti i krivo tumačenje Kur'ana

Indonezijska antiteroristička jedinica Densus 88 pratila ga je otkada je izašao iz zatvora gdje je bio kao inicijator terorističkog napada na turističkim odredištima na Baliju 2002, sa 202 mrtva turista, što se smatra najvećim napadom Al Kaide nakon udara na Washington i New York 2001.

Uhićeni Bashir je osnivač islamske škole Ngruki i javanskome gradu Solo, koja se smatra žarištem radikalnog islama i centar za kooptiranje snaga Al Kaide. Iz toga su centra bila trojica terorista koja su smaknuta zbog napada u Baliju.

Svi su oni članovi Yemaa Islamiya, osnovanog 1995. s ciljem ujedinjavanja muslimana u Indoneziji, Malaziji, Singapuru, Južnog djela Filipina i Tajlanda, a koja je odgovorna za većinu terorističkih atentata u jugoistočnoj Aziji proteklih deset godina. Policija koristi podjele koje su nastale u Yemaa Islamiju među onima koji podupiru terorizam i oni koji ne žele oružane incidente.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi