KFOR PROBIJA BARIKADE

Ponovno se puca na Kosovu

01.06.2012 u 13:02

Bionic
Reading

U sukobu Srba sa sjevera Kosova i pripadnika KFOR-a na barikadama na sjeveru Kosova najmanje šest osoba je ranjeno, pet lokalnih Srba i jedan vojnik KFOR-a. KFOR je uspio ukloniti barikade koje vode prema Zvečanu, uključujući i veliku betonsku u Dudinom kršu.

U Zvečanu je situacija i dalje napeta, veliki broj građana je na mostu koji vodi prema barkikadi u mjestu Rudare. KFOR je na drugoj strani mosta postavio bodljikavu žicu i transporter i ne dozvoljava građanima prilaz barikadi.

'Od 8,40 sati, KFOR provodi akciju uklanjanja barikada u okolici mjesta Rudare na Kosovu. Ova aktivnost ima za cilj poboljšanje slobode kretanja ne samo za KFOR, već i za međunarodne organizacije i građane Kosova', priopćili su iz KFOR-a. KFOR je uspostavio više kontrolnih točaka i sigurnosnih zona iz sigurnosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o mjerama vezanim za uklanjanje barikade i da će one biti privremene. Nakon što barikada bude uklonjena, i kontrolne točke i sigurnosne zone će biti uklonjene također.

Na Srbe koji pokušavaju prići barikadi u Dudinom Kršu KFOR je bacio suzavac, izvještava B92, a Reuters piše da su oni na njih bacali kamenje, a neki su pucali iz pištolja. Helikopteri KFOR-a neprestano prelijeću područje, a na kraju mosta prema selu Rudare, koje je također blokirano, stoji jedan transporter KFOR-a. Prema svjedocima s mjesta događaja, KFOR je probio srpsku barikadu u Malom Rudaru i nastavio napredovanje prema barikadama Krst u Velikom Rudaru. Prema procjenama lokalnih Srba, oko 1.000 ljudi se okupilo na barikadama. U bolnici u Kosovskoj Mitrovici zbrinuto je troje ranjenih, rečeno je agenciji Beta u toj ustanovi. Jedna ozlijeđena osoba puštena je kući, a dvoje je zadržano u bolnici.

Svi putovi koji od Zvečana vode prema selu Rudare i betonskoj barikadi u mjestu Dudin Krš su blokirani, a reporter agencije Beta javlja da se čuju pucnji iz vatrenog oružja i da su ekipe Hitne pomoći jedine puštene preko mosta na Ibru koji iz Zvečana vodi prema Rudaru.

KFOR je na most postavio bodljikavu žicu pa ni automobili ni pješaci ne mogu prijeći most, a mjesto nadlijeću helikopteri. Zato nije moguće utvrditi tko i odakle puca. U Zvečanu se i dalje čuju sirene koje pozivaju građane na barikadu. Građani se okupljaju u velikom broju, ali ne mogu prići barikadi.