bolest ispljuskanih obraza

Ponovno se pojavila 'peta bolest'; nema razloga za paniku, ali ovo trebate znati

31.05.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Hrvatskom opet hara peta bolest, blaga virusna infekcija koja najčešće zahvaća djecu. U većini slučajeva ne treba je liječiti, no roditelji se često zabrinu zbog jednog simptoma - osipa. Koji su ostali simptomi, kako se bolest prenosi i mogu li se javiti komplikacije? Ovo je sve što trebate znati

Peta bolest, odnosno tzv. bolest ispljuskanih obraza, posljednjih mjesec dana hara među vrtićkom djecom i školarcima. Blaga je to virusna bolest koja se javlja epidemijski, svakih tri do pet godina, a karakterizira je izbijanje osipa. Epidemiolog, dr. Mato Lakić izdvojio je nekoliko najvažnijih pitanja i odgovora u vezi s ovom bolesti.

Što je peta bolest?

Peta bolest - Erythema infectiosum ili megaleritem - blaga je virusna infekcija najčešća u dječjoj dobi, a javlja se uglavnom bez povišene temperature i glavni znak joj je osip na koži.

Što je uzrokuje?

Uzročnik pete bolesti je parvovirus B19.

Koji su simptomi pete bolesti?

Nakon inkubacije od četiri do 20 dana, najčešće se javlja crveni osip na oba obraza, ali i na drugim dijelovima tijela. Rjeđe se javljaju temperatura, glavobolja i curenje iz nosa. Kod odraslih osipa često nema, ali se može pojaviti bol u zglobovima. Više od 25 posto zaraženih nema nikakve simptome.

Mogu li se javiti komplikacije?

Kao i kod većine zaraznih bolesti, moguće su komplikacije kod prethodno bolesnih osoba, onih s hemolitičkim anemijama (anemije koje dovode do razaranja eritrocita) te onih s oslabljenim imunološkim sustavom (npr. osobe oboljele od raka ili HIV pozitivne osobe), kao i kod trudnica.

Kako se dijagnosticira?

Najčešće se dijagnosticira prema kliničkim obilježjima i epidemiološkoj situaciji. Konačna dijagnoza postavlja se dokazivanjem protutijela na parvovirus B19 ili na njegov DNA.

Kako se liječi?

Liječenje najčešće nije potrebno jer bolest spontano prolazi. U slučajevima artritisa i bolova u zglobovima mogu se uzeti lijekovi poput ibuprofena.

Kako se prenosi?

Peta bolest prenosi se s čovjeka na čovjeka preko kapljica sekreta dišnog sustava koje se šire zrakom, rukama ili predmetima u bliskom kontaktu u obitelji, školama i dječjim vrtićima. Može se prenijeti i s majke na plod, ali i transfuzijom krvi.

Koliko dugo je oboljeli zarazan za druge?

Ako osoba ima samo osip (što je najčešće), zarazna je uglavnom nekoliko dana prije njegove pojave. Osobe s oštećenim imunološkim sustavom i nekom drugom kroničnom infekcijom mogu širiti parvovirus dugo vremena.

Kolika je zaraznost pete bolesti?

Vjerojatnost da se netko zarazi u bliskom kontaktu u obitelji, školi itd. iznosi 10-60 posto. Oko 90 posto odraslih bilo je u kontaktu s parvovirusom i imaju zaštitna protutijela. Inače, preboljela bolest ostavlja trajan imunitet.

Kolika je učestalost pete bolesti?

Prijavljivanje pete bolesti nije obvezno, ali liječnici to znaju učiniti. Javlja se sporadično, a svake tri, četiri godine pojavi se veći broj slučajeva.

Koje su mjere prevencije?

Budući da se bolest širi kapljičnim putem, mjere prevencije su ograničene. Trudnicama, bolesnicima s oštećenim imunološkim sustavom i bolesnicima s hemolitičkim anemijama savjetuje se izbjegavanje kontakta s oboljelima, a svakako dijeljenje pribora za jelo. Pranje ruku je univerzalna mjera sprječavanja niza zaraza, a koristi i u slučaju pete bolesti. Cjepivo za sada ne postoji.