na meti vandala

[FOTO/VIDEO] Ponovno išaran Tuđmanov spomenik u Zagrebu

22.06.2021 u 17:02

Bionic
Reading

Zagrebački spomenik Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku, ponovo se našao na meti vandala. Treći je to put u dvije i pol godine otkako je otkriven

Nepoznati vandali preimenovali su prvog hrvatskog predsjednika u u 'hrvatskog dikatatora' i ostavili još nekoliko poruka. Na teren je odmah izašla policija, a u otkrivanju počinitelja od pomoći im bi im mogle biti i kamere koje pokrivaju cijelo područje oko spomenika. Uz pomoć njih pronađen je i prvi 'grafiter' koji je u siječnju 2019. žvrljao po spomeniku.

Išaran spomenik Franji Tuđmanu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Video: Marin Tironi/Pixsell

Bio je to student Filp Drača koji je na spomeniku nacrtao srp i čekić. U travnju 2019. netko je na spomeniku napisao s jedne strane Mila,a s druge Bandić lopov.

Spomenik Tuđmanu rad je autora kipara Kuzme Kovačića, a za njega je plaćeno četiri milijuna kuna. Premda je godinama otezao s njegovim postavljanjem i zapravo ga želio postaviti na Tuđmanov trg Milan Bandić, pokojni zagrebački gradonačelnik je nakon političke trgovine s HDZ-om spomenik postavlo na lokaciju koju je HDZ tražio - preko puta KD Vatroslav Lisinski.

  • +5
Išaran spomenik Franji Tuđmanu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX